Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yaklaşık yarısının yapıldığı Osmaniye'de birinci ürün yer fıstığı hasadına başlandı.
Çukurova yöresinde iklim koşulları ve toprak yapısı nedeniyle buğday, mısır ve ayçiçeğinin ardından hasadına başlanan yer fıstığında ürün verimliliği ve kalitesi, çiftçiyi sevindiriyor.

Üretim alanının her yıl genişlediği ve kent ekonomisinde önemli yere sahip olan birinci ürün fıstıklar, makinelerle toprak altından çıkarılıp kurutulduktan sonra yaprakları ve saplarından ayrılarak satışa hazır hale getiriliyor.

Kadirli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Mehmet Tahiroğlu, AA muhabirine, hasadına başlanan yer fıstığının geçen yıla oranla veriminin fazla olmasının üreticilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Yer fıstığının ekim alanının yörede her yıl arttığını belirten Tahiroğlu, şunları kaydetti:

"Bu yılki hasatta hem ürün kalitesinin arttığını hem de dönüm başına alınan verimin önceki yıllardan daha iyi olduğunu görüyoruz. Yer fıstığı eken çiftçilerimiz hasat sonuçlarından oldukça memnun. Güzel bir sezon geçireceğimizi umuyoruz. Osmaniye, Türkiye'nin yer fıstığı ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyor. Hava şartlarına bağlı olarak geçen yıl dekara 450 kilogram alınırken, bu yıl dekara 500 kilogram ürün alınıyor. Çiftçimizin yüzü gülüyor."

Çiftçi Bayram Ela da 300 dönümlük tarlasına yer fıstığı ektiğini aktararak, bu yıl hava şartlarının da etkisiyle hasattan memnun olduğunu dile getirdi.