İSTANBUL - HANDAN GÜNEŞ AA

Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, Çin'deki devalüasyon sonrasında buğday fiyatının iki günde yüzde 6, mısır fiyatının da yüzde 8 değer kaybettiğini belirterek, "Emtia fiyatlarındaki düşüş tüketicileri sevindiriyor çünkü azalan fiyatlar nedeniyle, tüketicilerin gıda harcamaları düşüyor" dedi.

Çin Merkez Bankası'nın geçen hafta para birimi yuanı ABD doları karşısında devalüe etmesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ergezen, piyasalara büyük sürpriz yapan Çin Merkez Bankası'nın, para birimini önce yüzde 1,9, sonra yüzde 1,6 ve son olarak da yüzde 1,1 düşürdüğünü anımsattı. 

Çin'deki devalüasyon sonrasında buğday fiyatı iki günde yüzde 6 düşerken, mısır fiyatının da yüzde 8 değer kaybettiğini aktaran Ergezen, Brent petrol fiyatının 48 dolar seviyelerine indiğini ve altının da değer kaybeden bir diğer emtia olduğunu dile getirdi. 

"Emtia fiyatlarındaki düşüş tüketicileri sevindiriyor"

Ergezen, Çin ekonomisinin zayıflamaya başlamasıyla zaten emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü trendin bozulduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeyi bitirmesi ve faizleri artıracağı endişesi ise satış baskısının artmasına yol açıyordu. Çin'deki devalüasyon ile birlikte tedirginlik üst seviyeye çıktı. Bu endişelerin yanında ise emtia fiyatlarındaki düşüş tüketicileri sevindiriyor çünkü azalan fiyatlar nedeniyle, tüketicilerin gıda harcamaları düşüyor. Üreticiler ise azalan talep ve karlar ile karşı karşıyalar. Hatta şeker gibi bazı emtialarda üretim maliyetlerinin altında üretim yapan üreticiler var. Fakat fiyatı düşen emtialar, asıl durgunluk ile baş etmeye kalkan ülkeler için de bir tehdit oluyor."

"Çin'de faiz başarısız oldu, devalüasyon geldi"

Zafer Ergezen, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in, bir süreden beri yavaşlayan ekonomisini yeniden canlandırmak i çin mücadele ettiğini belirterek, "Çin'de yılın ikinci çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 7 olarak açıklanmıştı. Ekonomiyi canlandırmak amacıyla Çin Merkez Bankası, kasım ayından bu yana faiz oranlarında düşüşe gidiyordu. Fakat gelinen son noktada, yüksek kur nedeniyle ihracat üzerinde baskı oluştuğu sonucuna varıldığı anlaşılıyor. Çin'de faiz başarısız oldu,devalüasyon geldi" diye konuştu.