Küresel piyasalarda Çin'in devalüasyon hamlesiyle volatilite artarken, "güvenli liman" arayışı altına olan talebi artırdı. Dolar/TL'deki sınırlı yükselişin de etkisiyle altının gram fiyatı 100,62 lira ile son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Altının gram fiyatı dün 99,10 liradan güne başlarken, gün içerisinde gördüğü alımların etkisiyle 100,40 liraya kadar yükseldi. Bugün 100,36 TL'den güne başlayan altının gram fiyatı bir haftadır yükseliş trendini sürdürürken, gün içinde gördüğü 100,62 ile son 1 ayın zirvesine ulaştı. Çin'in yuanın değerini dolar karşısında 3 günde yüzde 4,6 düşürmesinin ardından küresel piyasalarda volatilite artarken, para birimlerine olan güvenin sarsılması, altına yönelik talebin artmasına neden oldu. Çin Merkez Bankası'nın bugünkü yüzde 1,1'lik devalüasyonunun altın fiyatına daha sınırlı yansıdığını belirten analistler, yeniden Fed'in faiz artırımı ile ilgili beklentilerin ön plana çıkabileceğini ve yatırımcıların temkinli yaklaştığını ifade ediyor. Altının ons fiyatı ise dün 1.109 dolar seviyesinden güne başlarken, gün içerisinde gördüğü alımların etkisiyle 1.125 dolara kadar yükseldi. Altının ons fiyatı bugün tekrar 1.120 dolara kadar geriledikten sonra yatay seyrediyor.

Hem ons fiyatındaki yükseliş hem de dolar/TL'nin 2,78'in üzerine çıkmasıyla altının gram fiyatı 100,30 liraya yükselerek 8 Temmuz 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gördü. Analistler, altında 1.130 doların direnç, 1.112 seviyesinin destek olarak takip edileceğini belirtirken, altının gram fiyatında ise dolar/TL'deki hareketin belirleyici olmaya devam edeceğini ifade ediyor.

"Yatırımcılar altına da temkinli yaklaşıyor"
AA muhabirine altındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına başlayacağı beklentisiyle son iki ay altından uzaklaşan yatırımcılar son üç günde Çin Merkez Bankası'nın yuanı yüzde 4,6 devalüe etmesinin ardından para birimlerine olan güvenin bir miktar zedelenmesiyle yatırımcılar 'güvenli liman' altına yöneldi" dedi.

Çin Merkez Bankası'nın bugün yuanı 3. kez devalüe ettiğini, ancak bunun altın fiyatına daha sınırlı yansıdığını belirten Yıldırımtürk, yatırımcıların, Fed'in bu yıl faiz artırımına başlayacak olmasını daha çok önemsemeleri nedeniyle altına da temkinli yaklaştığını vurguladı. Gün içinde ABD'de açıklanacak perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaşı başvurusu verilerinin avro/ dolar paritesine yansımasına görealtın fiyatını şekillendirebileceğini aktaran Yıldırımtürk, "Çin'deki devalüasyonun etkisinin olası zayıflamasıyla, Fed'in faiz artırım beklentisinin yeniden gündemin ilk sırasına geçmesi dolar paritesini destekleyebilir. Altın fiyatındaki yükseliş hız keserek önce yatay seyre dönebilir ve daha sonra da kısa vadeli kar satışlarının etkisiyle gerileyebilir" ifadelerini kullandı.

"Küçük yatırımcı ve vatandaşlar 100 liranın üzerinden altın almaları durumunda zarar edebilir"
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise gram altın/TL kurunun son bir ayın zirvesine çıkarak 100 TL'nin üzerine oturduğunu belirterek, dolar/TL kuru 2,82'yi aşarsa teknik olarak 104 liraya kadar yükselen bir altın fiyatı görüleceğini dile getirdi. Memiş, küçük yatırımcıların ve vatandaşların 100 lira üzerinden altın alması durumunda kısa vadede zarar edebileceği uyarısına yer verdiği açıklamasında, 102-104 TL aralığında ise satışa yönelebileceklerini ifade etti.


İSTANBUL - Handan Güneş - AA