Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu ayın sonunda 2015 yılına ait GSYH verisi açıklandığında Türkiye'nin yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme kaydettiğinin görüleceğini belirterek, "Çevremizdeki türbülansa rağmen elde ettiğimiz bu büyüme bizi dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri yapacak" dedi.  Işık, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Sanayi 4.0 Dönüşümü Konferansı”nın açılışında yaptığı konuşmada, Ankara'daki terör saldırısını kınayarak, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar diledi. Bakan  Işık, "Düşmanlarımız, içimizden sadece belli gruplara, belli zümrelere saldırmıyor, hepimizi birden hedef alıyor. Öyleyse biz de teröre karşı birlikte mücadele etmeliyiz, terörün istismar ettiği alanları birlikte kurutmalıyız. Türkiye’yi hep birlikte büyütmeli, hep birlikte güçlendirmeliyiz. Siyasi alanlarda ihtilaflar yaşasak bile insanımızın canı, milletimizin varlığı ve ülkemizin geleceği söz konusu olduğunda kenetlenebilmeliyiz. İnşallah, bu kenetlenmeyi göstereceğiz ve Türkiye’nin bu süreçten daha da güçlenerek çıkmasını sağlayacağız" dedi.

"Bu büyüme bizi dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri yapacak"
Işık, güçlü bir Türkiye inşa etme sürecinde çok kritik bir konu olan Sanayi 4.0 ile ilgili TÜSİAD’ın hazırladığı rapor için teşekkürlerini ileterek, "Sadece terörle mücadele konusunda değil, her konuda birlikte hareket etmemizin, uyum içinde olmamızın çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu açıdan, Bakanlık olarak akıllı üretim sistemlerine ve dijital teknolojilere yoğunlaştığımız bir dönemde sanayicilerimizin, ekonomi çevrelerimizin ve STK’larımızın da bu konulara yoğunlaşmalarının çok değerli bir gelişme olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Bakan Işık, özellikle sanayi üretiminde, geçen yılın son çeyreğinde başlayan artışın ocak ayında da devam ettiğini anlatarak, "Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) verilerine göre, şubat ayında ihracatımız yeniden artış dönemine girdi. Bu ayın sonunda 2015 yılına ait GSYH verisi açıklandığında göreceğiz ki Türkiye yine yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme kaydetmiş olacak. Çevremizdeki türbülansa rağmen elde ettiğimiz bu büyüme bizi dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri yapacak" dedi.

"Ar-Ge'ye yatırım yapmak durumundayız"
Işık, sadece Bakanlık olarak gerçekleştirdikleri çalışmaların dahi Türkiye’yi çok canlı, dinamik ve başarılı bir dönemin beklediğine işaret ettiğini vurgulayarak, Ar-Ge Reform Paketi ile bu ekosistemi oluşturan zincirin her halkası için birçok önemli eylemi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Türkiye'nin yüksek teknolojide üretim açığının temel sebebinin Ar-Ge olduğuna dikkati çeken Bakan Işık, "Ar-Ge yapmadan yüksek teknolojili ürün üretip satmanız mümkün değil. Bazen bedelini ödediğiniz halde bile teknolojiyi satın alamıyorsunuz yapmanız gereken tek şey kendi Ar-Ge'nizi yapmaktır. Bu söylendiği gibi kolay bir iş de değil. İlk Ar-Ge Merkezleri yasasını çıkardığımızda o dönemde Ar-Ge ile ilgili personeli 50 olarak belirlemiştik, o gün başlayan süreç bu dönemde meyvelerini vermeye başladı. TÜSİAD'ın da pekçok STK'nın da katkılarıyla hazırladığımız Ar-Ge Reform Paketi önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kapasitesini artıracak ve üretimdeki, ihracatımızdaki yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracak. Bugünden Ar-Ge'ye yatırım yapmak durumundayız" değerlendirmesinde bulundu.

AA