Yazımın başlığı neden sözde faiz artırımı açıklayayım. MB geç likidite penceresi faiz oranını yükseltti. Geç Likidite Penceresi ne demek? Geç Likidite Penceresi (GLP), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) son borç veren makam olarak, gün sonu ödeme sistemlerinde oluşabilecek sorunların önüne geçmek amacıyla bankalara verdiği limitsiz vadeli TL borçlanma imkanı ve aynı koşullarda TL borç verme imkanı. Gecelik ve geçici bir uygulama. Geç Likidite Penceresi, iki sebep yüzünden ortaya çıkabilir: Arızi olarak, yani bankanın kendisiyle alakası olmayan bir sebepten, gün sonunda TL likiditesini Merkez Bankası'ndan para almadan kapatamayacak olması veya bankaların mali durumu bozuk olduğu için likiditesinin kalmaması durumunda ortaya çıkması durumu. Yani Geç Likidite Penceresi sağlıklı bir bankanın kullanmak durumunda kalmayacağı bir durum. Piyasalarda faiz artırımı yapıldı algısı o yüzden çok çok yanlış bir algı. Bu algı piyasalara olumlu bakanların elindeki dövizleri satma noktasına gelmesi için oyuncuların kısmi olumlu hava esmesine izin vermesi. Bunun nedeni de faiz artırıldı, döviz düşer diye satanların satışlarını vakum gibi aldı oyuncular. 4.50’den bir anda anlamadan 4.70’e geldi. MB yetkililerine sesleniyorum; bu tip kuru gürültülerle bu dolardaki ateşi düşüremezsiniz. 

Gerçek bu grafikte;

Gördüğünüz gibi piyasa 1 yıllık yüzde 17’nin üstünde reel faizi bunun üstüne çıkartmadan doları düşüremezsiniz.
Sevgili yatırımcılar 26 yıldır para piyasalarındayım. Çok kriz yaşadım, 2 tane büyük krizi tahmin eden biri olarak uyarıyorum. Ben bu filmi 2001 yılında çok net yaşadım. Sevgili ekonomi yönetimi sizlere hatırlatayım geçmişi. 2001 yılında döviz çıpası konuldu, büyük devalüasyon yaşadık. Şimdi faiz artırmayacağım diye buraya baskı yaparsanız, bu girdabın içine daha çok çekilirsiniz. 2013-14 yılından beri her ortamda yırtınıyorum. Birşeyleri önceden görün, piyasanın önüne geçin. Bakın FED faiz artırımı yapacağım dediğinde biz faiz indirin diye bağıracağımıza artıralım diye çabalasaydık, yüzde 4’lerden faiz bugün geldiği yüzde 17’lere gelmezdi. Yüzde 10-12 bandına maximum gelirdi. Döviz de 3 lirayı geçmezdi. Bu kadar net sesleniyorum. Hala faizlere baskı oluşturursanız bu ateşi söndüremezsiniz. Yaptığınız faiz artırımı hiç çalışmayan piyasadaki girdiğiniz kotasyon rakamı. Reel faizlerde piyasanın önünde hareket etmelisiniz. Gene söylüyorum pokerde elinizi görüyor bu piyasa, blöf yapmayın. Piyasadan büyük olamazsınız.

2008 yılında gördünüz, ABD ve FED bile piyasa ile baş edemedi. Piyasaya para pompalanmasa ABD ve FED ateşi bütün dünyayı saracaktı. Geçen yazımda da bahsettim, dünyayı para fonları yönetiyor. Bu oyunda iseniz dinamikler ve yapılacaklar belli. ABD, 2008 krizinde 14 trilyon dolar para sürdü piyasaya. Yani şunu diyorum. Buradaki en ufak yanlışlıkta ödeyeceğimiz bedelin boyutu daha da büyüyecek. Bu şekilde direnirseniz piyasanın önünde bu ateşi söndüremezsiniz. Bir çoban köpeği gibi düşünün. Çoban köpeği ilk önce sürünün içine girer, onlarla koşar, sonra sürünün en önüne geçip sürüye yön vermeye çalışır. Ama çoban köpeği ilk önce onlarla aynı yöne koşar, sürünün önüne geçtikten sonra yönünü değiştirir. Eğer çoban köpeği sürünün en önüne ters istikamette koşarsa sürünün arasında ezilir. Bu örnekle herhalde durumu çok net örneklemişimdir diye düşünüyorum.