İSTANBUL (AA) - SÜMEYYE DALKILINÇ - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kredilerin yeniden yapılandırılması ve geri çağrılmasına ilişkin, "Banka banka tespit yapıyoruz. Suistimal eden bankalarla ilgili gerekli yaptırımlar, gerekli düzenlemeler, ne gerekiyorsa yapacağız." dedi.

Akben, uygulamalarının, talimatlarının aksine hareket eden bankalara gerekli cezaları kestiklerini bildirdi. 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki iş adamları için Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) devreye sokulduğu iddiası ve buna yönelik Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin "Bankaların kredi veren organlarının sorumluluklarıyla ilgili rahatlatma 1-2 gün içinde görünebilir" açıklamasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Akben, kredilerin yeniden yapılandırılması ile geri çağrılması konularında birtakım olumsuzlukların zuhur etmemesi için bankalara uyarılarda bulunduklarını anımsattı.

Güneydoğu'daki terör mağduru iş adamları, turizm, denizcilik ve enerji gibi zorda olan sektörlere yönelik kredilerin yeniden yapılandırılması için düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Akben, "Bankalarımız da bu çerçevede hareket ediyorlar. Bankalarla kredi alan kuruluşlar arasında belki faiz konusunda olumsuzluklar oluşuyor ama o konular üzerinde çalışıyoruz." dedi.



- "Bankaların bu uyarı ve düzenlemeleri dikkate alarak hareket etmelerini bekliyoruz"



Mehmet Ali Akben, hangi bankaların bunu suistimal ettiği konusunda ciddi çalışmaları olduğunu vurgulayarak, "Banka banka tespit yapıyoruz. Suistimal eden bankalarla ilgili gerekli yaptırımlar, gerekli düzenlemeler, ne gerekiyorsa yapacağız." diye konuştu.

Yapılandırma konusunda bir rahatlama sağlansın diye bu düzenlemeleri yaptıklarına dikkati çeken Akben, bunlar daha zora sokulsun, üzerine yük binsin diye yapmadıklarının altını çizdi.

Akben, bankaların bu uyarı ve düzenlemeleri dikkate alarak hareket etmelerini beklediklerini dile getirdi.

Bu işi sulandıran, suistimal eden bankalara karşı yapacakları uygulamalar olacağına dikkati çeken Akben, bu konudaki çalışmalara işlem bazında baktıklarını söyledi.

"Bunu genellemek istemiyoruz, şikâyetler bazında bakıyoruz." diyen Akben, işlem bazında kim ne yapıyorsa, onlar üzerinde hassasiyetle duracakları bilgisini verdi.

Akben, sözlerine şöyle devam etti:

"Uygulamalarımızın, talimatlarımızın aksine hareket eden bankalara gerekli cezaları kesiyoruz. Orada ceza kesilmemesi söz konusu değil. Hangi işlem ceza gerektiriyor, hangisi gerektirmiyor bunları ayrıştırmak lazım. Bazı özel hukuk işlemleri, karşılıklı sözleşme konuları var. Bunlar içerisinde cezaya girenleri, girmeyenleri ayırarak bu konuda hareket edeceğiz."