BARTIN - Selim Bostancı

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 3 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik"te bankaların sunduğu hangi hizmet veya işlemlerden ücret alacağının belirlendiğini anımsattı. 

Bir tüketici derneğinin, söz konusu yönetmeliği yargıya taşıdığını ifade eden Küçük, "Danıştay, ocak ayında tüketici derneğinin bu itirazını haklı görerek bankaların aldığı hesap işletim ücretinin haksız olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti" diye konuştu.

Küçük, bir bankanın müşterisine "21 Mart 2016'dan itibaren, kredi kartı ile yapılacak anında fatura ödemelerinden 0-100 lira arası işlemler için 1,40 lira, 100 lira üzeri işlemler için işlem tutarının yüzde 1,80'i ücret alınacaktır" şeklinde bilgilendirme yazısı gönderdiğine işaret ederek, "Bankalar, Danıştay’ın kararına uymamakta, haksız yere hesap işletim ücreti almaktadır. Bankaların Danıştay’ın kararına rağmen işlem ücreti alması hukuksuzluktur. Dolayısıyla bu kararının üzerine söz konusu yönetmelikle ilgili ivedilikle yeni bir düzenleme ve değişiklik yapılması gerekmektedir" dedi.