Enflasyon şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,02 azalışla 7 ay aradan sonra tekrar aylık bazda düşüş kaydetti.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubat ayında yüzde 0,02 düşüşle piyasa beklentisi olan yüzde 0,33 artışın oldukça altında gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon ise bu düşüşle yüzde 9,58'den yüzde 8,78'e geriledi.

Şubatta aylık enflasyon yüzde 0,02 azalışla 7 ayın ardından negatif bölgede yer aldı. Enflasyon en son 2015 haziran ayında aylık yüzde 0,51 düşüş kaydetmişti.

Aylık enflasyondaki gerilemede işlenmemiş gıda fiyatlarındaki sert düşüş ve et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasının etkili olduğu gözlendi. Ana harcama gruplarına bakıldığında gıda ve alkolsüz içecekler şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,04 azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu şubat ayı toplantı tutanaklarında şubat ayına ilişkin öncü göstergelerin gıda enflasyonunda düşüşe işaret etmekte olduğunu belirtmiş ve şubat ayından itibaren enflasyonda düşüş sürecinin yeniden başlayacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.



"İşlenmemiş gıda fiyatları yıllık bazda sert geriledi"

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi yaptığı değerlendirmede, enflasyonun geçen yıla göre düşük gelmesinde özellikle işlenmemiş gıda (meyve-sebze) fiyatlarındaki düzeltme hareketi ve et fiyatlarına müdahale etkili olduğunu, kurlara hassas olan gruplardaki (ev eşyası, araç satın alımı vb) artışların devam etmesinin ise iyileşmeyi sınırlandırdığını ifade etti.

Enflasyonun seyrini büyük ölçüde döviz kurlarının belirleyeceğini dile getiren Bürümcekçi, TL'de bu yıl ilave bir değer kaybı gözlenmemesi durumunda kurların TÜFE üzerindeki olumsuz etkisinin zaman içinde azalacağını kaydetti.

Yıllık enflasyon düşüş trendinde

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, şubat TÜFE enflasyonunun yüzde 0,02’lik düşüş kaydederek, yıllık enflasyonun bir önceki aya göre 0,8 puan gibi önemli bir gerilemeyle yüzde 8,78’e indiğini belirtti.

Yıllık enflasyonun ocak ayında yüzde 9,58 ile tepe yapmış olduğu görüşünün gelecek dönem için de geçerli olduğunu daha rahatlıkla söylenebileceğini ifade eden Tokalı, şunları kaydetti:

"Mart-mayıs döneminde de, gerek baz etkisinin desteği, gerekse de gıda fiyatlarındaki artışların kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaların devam edeceği beklentisiyle, yıllık enflasyonun yüzde 8,5 civarına hatta altına inmesini bekleyebiliriz."