Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ekonomik bülteninde, Avro Bölgesi'nin büyüme görünümünü çevreleyen risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiği, bu risklerin, özellikle küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin artan belirsizlik ve daha geniş jeopolitik risklerle ilgili olduğu belirtildi. ECB'nin, faiz kararlarının açıklandığı toplantılardan 2 hafta sonra yayımlanan ekonomik bültenininde, Avrupa ekonomisi ve küresel ekonomiye ilişkin gelişmeler ele alındı. Bültene göre, küresel ekonomik faaliyet, kademeli ve düzensiz ilerliyor. Gelişmiş ülkeler için görünüm; düşük petrol fiyatları, hala olumlu finansal koşullar, gelişen iş gücü piyasası, artan güven, özel sektörün bilançoları ve mali konsolidasyonlarındaki azalan dalgalanmayla destekleniyor. Buna karşılık, gelişen piyasalardaki büyüme beklentileri, yapısal engeller ve makroekonomik dengesizlikler nedeniyle bastırılmaya devam ediyor. İleriye dönük olarak Avro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın, aşağı yönlü risklere rağmen sürmesi bekleniyor. Toparlanmada lokomotif görevindeki iç talebin, ECB'nin para politikası önlemleri ve olumlu mali koşulların yanı sıra yapısal reformlarla da desteklenmesi gerekiyor.

"Kamu harcamaları, mültecilere destek tedbirleri nedeniyle artabilir"
Para birliğindeki bazı bölgelerde kamu harcamalarının artması ihtimali bulunuyor. Kamu harcamalarının, mültecilere destek tedbirleri nedeniyle Avro Bölgesi'nin bazı bölgelerinde artması da muhtemel görülüyor. Ancak Avro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanma, gelişen piyasalarda baskı altındaki büyüme beklentileri, ılımlı küresel ticaret, bazı sektörlerde gerekli bilanço ayarlamaları ve yapısal reform uygulamalarının ağır ilerlemesi nedeniyle bastırılıyor.

"Avro Bölgesi'nde büyüme görünümü üzerindeki riskler aşağı yönlü"
Avro Bölgesi'nin büyüme görünümünü çevreleyen riskler aşağı yönlü olmaya devam ediyor. Bunların, özellikle küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin artan belirsizlik ve daha geniş jeopolitik risklerle ilgili olduğu değerlendiriliyor. Bu risklerin küresel büyümeye, Avro Bölgesi'nin ihracatında dış talebe ve güvene daha geniş baskı yapma potansiyeli bulunuyor. Yıllık enflasyon oranlarının gelecek dönemlerde artması bekleniyor. 2016 ve 2017 boyunca ECB'nin para politikası tedbirleriyle enflasyonun daha da toparlanması öngörülüyor. ECB'nin son para politikası tedbirleri ise para ve kredi göstergelerindeki iyileşmelere, para politikasının daha genel aktarımına katkı sağlıyor.


AA