İSTANBUL (AA) - Altının gram fiyatı, artan risk iştahı ile düşüşünü üst üste 4'üncü güne taşıyarak 117,1 lirayı gördü.

Hafta başından bu yana küresel piyasalarda artan risk iştahı ile düşüşünü devam ettiren altının gram fiyatı, bugün 117,1 lira ile 9 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Uluslararası piyasada altının ons fiyatındaki düşüş ve TL'nin dolar karşısında değer kazanmasının etkisiyle gerileyen gram altın, saat 10.30 itibarıyla 117,7 liradan alıcı buluyor.

Altının ons fiyatı da düşüş eğilimini sürdürerek bugün itibarıyla geçen hafta kapanışına göre yaklaşık yüzde 2,5 değer kaybetti ve şu dakikalarda 1.268 dolar seviyelerinde dengelendi.

Analistler, İngiltere'de bugün başlayan referandumda, AB'de kalma sonucunun çıkacağına ilişkin beklentilerin artmasıyla hafta başından bu yana küresel risk iştahında belirgin bir yükseliş görüldüğünü, buna bağlı olarak da altın fiyatlarının baskılandığını ifade ediyor. 

Bu beklenti ile TL'nin de diğer gelişen ülke para birimleri ile birlikte dolar karşısında yükseldiğine dikkati çeken analistler, dolar/TL'nin 2,89'un altına inerek son 2 haftanın en düşük seviyesine gerilediğini dile getiriyor. 

AA Finans Analisti İslam Memiş, altın fiyatlarındaki düşüşlerin bugün de devam etmesini beklediğini belirterek, küresel piyasalarda gözlerin İngiltere referandumunda olacağını kaydetti. Referandum sonucunda İngiltere'nin AB ile yoluna devam edeceği beklentisinin hafta boyunca fiyatlandığını hatırlatan Memiş "Bu fiyatlamanın devam etmesini bekliyoruz. Altının ons fiyatının bugün 1.260 - 1.280 dolar aralığında, altının gram fiyatının ise 117,00 - 118,50 lira aralığında seyretmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 193 lira, Cumhuriyet altın ise 786 liradan satılıyor.