İSTANBUL (AA) - Altının gram fiyatı, yeni haftaya yükselişle başlayarak 125 lira seviyelerinde dengelendi.

Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda Brexit kararının çıkmasının ardından cuma günü 130,4 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan gram altın, bu seviyelerde tutunamadı ve haftayı 123,8 liradan tamamladı. 

Altının gram fiyatı, yeni haftaya yatay bir başlangıç yapsa da küresel piyasalarda Brexit'e ilişkin tedirginliklerin devam etmesi ve buna bağlı olarak altın ve dolar talebinin artmasıyla yükselişe geçerek 126,5 liraya kadar çıktı. Saat 11.00 itibarıyla gram altın 125 liradan alıcı bulurken, altının ons fiyatı ise 1.335,6 doları görmesinin ardından 1.325,5 dolar seviyelerinde dengelendi. 

Analistler, Brexit kararının ardından piyasalarda oluşan panik havasının dağılmasına karşın risk iştahında belirgin bir azalış olduğunu, bunun da altın ve tahvil piyasalarındaki alışların devam etmesine neden olduğunu dile getiriyor. 

AA Finanas Analisti İslam Memiş altın fiyatlarında yükseliş eğiliminin devam edebileceğini ancak, bu yıl için gram fiyatında zirve tahmininin 135 lira olması nedeniyle bu seviyelere yaklaşımlarda yatırımcıların temkinli olmalarında fayda gördüğünü kaydediyor. 

Altın fiyatlarında yukarı yönlü bir atak daha beklediğini dile getiren Memiş, "Global ekonomiler ve para piyasaları İngiltere'nin AB'den çıkacağını hiç fiyatlamamıştı, bu sonuca çoğu yatırımcının ters pozisyonda yakalandığını düşünüyoruz. Şimdi İngiltere'nin AB'den çıkmaması için ikinci bir referandum konuşuluyor. Biz de yeni bir statü anlaşmasıyla sorunlar çözülebilir diye tahmin ediyoruz. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi emtia fiyatlarında yükselişlere neden olabilir." şeklinde konuştu.

Memiş, teknik açıdan bugün altının ons fiyatının 1.320-1.340 dolar aralığında, gram fiyatının ise 124,0-126,0 lira aralığında işlem gerçekleştirmesini beklediğini kaydetti. 

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 205 lira, Cumhuriyet altın ise 836 liradan satılıyor.