İSTANBUL (AA) - BAHAR KARA - Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, düğün yapacak vatandaşın altının gramının 110 liraya gerilemesi halinde dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Bence bu yıl için bu düşüşler son fırsat olabilir" dedi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Memiş, altın fiyatlarının ocak ayında yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı olduğunu söyledi. Altının ocakta yatırımcısına yüzde 6,6 değer kazandırdığı bilgisini veren Memiş, "Bu durum şubat ayında da değişmedi. Geçen hafta altının onsu küresel piyasalarda bin 264 dolara yükselirken iç piyasalarda gram altın/TL kuru 118,96 liraya yükselmişti" ifadesini kullandı.

Altın fiyatlarının sert yükselmesinin nedenlerini sıralayan Memiş, "Altının onsu küresel piyasalarda 2015 yılında bin 40 dolara kadar sert düşüşler yaparak dip fiyatını görmüştü. Ons fiyatının dip yapmasının tek nedeni Fed etkisiydi. 2,5 yıldır altın Fed etkisiyle değer kaybetmişti. Avrupa ekonomisinin çöküşte olması, avro/dolar paritesinin 1,05 bandına kadar düşmesi piyasa oyuncularını dolara yöneltmişti" değerlendirmesinde bulundu. Memiş, yaşanan bu düşüşlerin vatandaşın altın talebini ciddi oranda etkilediğini belirterek, Darphanenin son iki yıldır sarrafiye grubu olan çeyrek ve Cumhuriyet altını yetiştirmekte zorlandığını bildirdi.

Daha önce 2016 yılının "altının yılı" olacağını söylediğini hatırlatan Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Altın fiyatlarının 119 lira sınırına kadar yükselmesi vatandaşta bir tedirginlik yaratmadı, ama şimdilik. Bugünlerde düğün sezonu olmadığı için vatandaşlar daha zarar hesabı yapmaya başlamadılar. Halbuki 3 ay önceki fiyatla bugünkü fiyatlar arasında düğün maliyetlerinde ciddi yükselişler var. Örneğin; düğün yapacak bir vatandaş altın alışverişi için kuyumcuya gittiğinde ortalama 30 bin liralık alışveriş yapıyor. 30 bin liralık alışverişten bugünkü zararları 5 bin 500 liradır. Yani altının gramı 100 lira iken 119 liraya kadar yükseldi."

"Biraz daha gerilerse 108 lira desteği önemli"
İslam Memiş, altında düşüş eğiliminin başladığını belirterek, "Bugün 114,50 liradan işlem görüyor. Bu düşüş eğiliminin devam etmesini bekliyorum. İlk destek seviyesi 110 lira, devamında da 108 lira" dedi. Düşüş beklentisinin nedenlerinin başında dış piyasa oyuncularının geldiğine işaret eden Memiş, bu oyuncuların altının onsu bin 40 dolar seviyesindeyken, iç piyasa oyuncularının da 97 liradan pozisyon aldıklarını anımsattı.
Memiş, piyasa oyuncularının kar pozisyonu değişimi nedeniyle altını satıp karlarını cebine koyduğunu, artık dolar pozisyonu almaya başladığını söyledi. Avrupa krizinin derinleşeceğini vurgulayan Memiş, "Geçen hafta Yunanistan'da halkın ayaklanmasını referans alırsak avro/dolar paritesinde sert düşüşler görebiliriz, bu düşüş altının ons fiyatına da yansır" ifadelerini kullandı.

Memiş, altının piyasa oyuncuları için kısa vadeli yatırım aracı olmadığına işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:
"Oyuncular, maliyet yaptıktan sonra en az 6 ay beklerler. Bu da demek oluyor ki nisan, mayıs ayına kadar rahatız. Mayıs ayı ile birlikte düğün sezonu, nişan sezonu başlıyor. Altının gramının 110 liraya gerilemesi halinde düğün yapacakların dikkatle izlemelerini tavsiye ediyorum. Biraz daha gerilerse 108 lira desteği önemli. Bence bu yıl için bu düşüşler son fırsat olabilir. Düğünlerde çeyrek altın ya da bilezik hediye takacakların da bu fiyatları önemle takip etmeleri gerekiyor."

"Yükselişler bu yıl devam edecek"
Memiş, 2016 yılı içinde altın fiyatlarında yükselişlerin devam etmesini beklediğini söyledi. İlk direnç seviyesinin 120 lira, devamında ise 125 bin lira olabileceğini belirten Memiş, altın fiyatlarını takip ederken dolar fiyatlarının da gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı. Memiş, iç piyasalarda doların seyrinin altın fiyatları üzerindeki etkisinin çok olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Örneğin küresel piyasalarda altının onsu bin 40 dolara kadar düşmesine rağmen iç piyasalarda gram altın/TL kuru 97 liranın altına düşmedi. Bu yıl da aynı senaryonun devam etmesini bekliyorum. Nisan ayında T.C. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görevini yeni bir isme devredeceğini bekliyorum. Görevi devir alacak olan yeni başkan ve yönetim kurulunun ilk işleri faizleri düşürmek olabilir. Faizler düşünce tüm piyasalarda ciddi anlamda iyimserlik ve hareketlilik beklesem de dolar kurunu yukarı yönlü etkileyebilir. Dolar kurunun yükselmesi altını iç piyasada tekrar yükseltir. Jeopolitik riskler; Orta Doğu'da malum, savaşlar bitmiyor. Sınırımızda yaşanan bu olaylardan olumsuz etkilenmememiz imkansız."