GAZİANTEP (AA) - Maliye Bakanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili adayı Mehmet Şimşek, "Çözüm süreci, bazılarının iddia ettiği gibi bir çözülme süreci değildir'' dedi.

Şimşek, Şehitkamil Kongre Merkezi'nde düzenlenen AK Parti milletvekili aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, tekrar Gaziantep'te bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Batman milletvekiliyken de ekonominin can damarlarından Gaziantep'in tüm sorunlarıyla ilgilenmeye devam ettiğini ve her türlü desteği verdiğini söyledi. 

Gaziantep'in Türkiye'nin en büyük üretim üslerinden ve büyüme motorlarından bir tanesi olduğunu anlatan Şimşek, "Gaziantep'in ve partimin bana gösterdiği bu teveccühe elimden geldiğince layık olmaya çalışacağım. Gaziantep'i ve Türkiye'yi çok daha ilerilere taşımaya çalışacağız. Çok güçlü bir ekibimiz var" dedi. 

Şimşek, AK Parti'nin son 12 yılda elde ettiği başarıları, özellikle son dönemde bir takım gelişmeleri bahane ederek gölgelemeye çalışıldığını dile getirerek son 60 yılın en büyük küresel krizine, Avrupa'daki borç krizine, Ortadoğu'daki kaosa, kuzeydeki sorunlara rağmen Türkiye'nin dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle arayı kapattığını vurguladı.  

-"Türkiye'nin temelleri sağlamdır"-

Türkiye'de siyasi istikrarla birlikte çok güçlü reformlar yapıldığını ve bu sayede Türkiye'nin 'Hiç çözülemez' denilen birçok sorunun çözüldüğünü ve gerçekten dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle arayı kapatmaya başladığını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"İstikrar beraberinde reform getirdi ve reformlar refahı getirdi. Şimdi tekrar bir seçimin eşiğindeyiz. İstikrar çok önemli. Şu anda 100 yıl önce oynanan büyük oyunun ikinci sahnesi perdeleniyor. Etrafımıza bakmakta fayda var. Bu gelişmeler tesadüf değildir. Her seçim çok önemli ama bu seçim hayati bir öneme sahiptir ve kritik bir önemi vardır. Türkiye AK Parti hükumetleri döneminde bu kadar reform yapmasaydı, makro ekonomik temelle bu kadar sağlamlaştırılmasaydı, bu kadar güçlü bir siyasi iktidar olmasaydı, küresel kriz döneminde Türkiye nasıl rüzgara kapılır oradan buraya savrulurdu bir düşünün. Avrupa'daki kriz bizi nasıl savururdu bir düşünün. Ortadoğu'daki kriz Türkiye'yi nasıl etkilerdi, sadece bir tahayyül edin. Bütün bu sıkıntılara rağmen Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam etmiştir. Türkiye'nin temelleri sağlamdır."

Şimşek, 1990-2012 yıllarında Türkiye'nin ekonomisinin, hiçbir ekonomik kriz olmadığı halde 200 milyar dolar civarında seyrettiğini ve ülkenin krizden krize sürüklendiğine dikkati çekerek, bu durumun temelinde siyasi istikrarsızlığın yattığını, koalisyon hükumetlerinin hiçbir dönemde Türkiye'ye başarı getirmediğini söyledi. 

-"Çözüm onların sonu olacak"-

"Birileri bir cephe oluşturmuş, yeter ki AK Parti olmasın. Aslında bu Türkiye'nin başarısına karşı kurulmuş bir cephedir" diyen Şimşek, şöyle devam etti:

"Çünkü bunların ne bir vizyonu, ne bir programı var. Bunlar sadece birkaç başlığı istismar eden partilerdir. HDP; ben Batman milletvekiliyim, Batman'da, doğuda, güneydoğuda en faşizan yaklaşımlar içerisindedir. En büyük ayrımcı parti niteliğindedir. Kendi vatandaşına, kendi kardeşine en büyük zulmü yapan, en kötü hizmetleri, belediyecilik anlamında söylüyorum, reva gören bir partidir. Bugün batıda başka bir dil, doğu ve Güneydoğuda başka bir dil kullanıyorlar. Bir üst akıl var. Kendilerince milleti kandıracaklar. 'Çözüm sürecinin sahibi biziz' diyorlar. Aslında çözüm sürecinin en büyük istismarcıları ve çözüm sürecinin önündeki en büyük engeldirler. Niye? Çok basit. Bugüne kadar doğu ve Güneydoğuda Kürt meselesinden rant devşiren 2 tane parti varsa, Türkiye'deki huzursuzluktan, sorunlardan rant devşiren 2 tane parti varsa onlardan biri HDP'dir. Çünkü çözüm onların sonu olacak. Çözüm süreci, bazılarının iddia ettiği gibi bir çözülme süreci değildir. Türkiye, karmaşık etnik bir sorunu, daha çok demokrasiyle, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde, kardeşlik hukuk ekseninde çözmeye çalışıyor. Onun alternatifi Suriye'de, Irak'ta, Yemen'de olup bitenlerdir. Bugün Ortadoğu'da, Kuzey Afrika'da hatta kuzeyimizde çok önemli sorunlar var. Bu sorunların büyük bir kısmının temelinde etnik veya mezhep eksenli çatışmalar var. Biz, dedik ki 'Türkiye'nin farklılıkları birer zenginliktir." 

Konuşması sırasında Kürtçe olarak AK Parti'ye destek isteyen ve salondakileri selamlayan Bakan Şimşek, "Ben bunları bu şekilde söyleyebiliyorsam bu AK Parti hükumetlerin sayesindedir. 15 yıl önce bunu yapsaydınız sizi yaka, paça alıp götürürlerdi" dedi. 

 

-"Kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi güçlendireceğiz"-

Şimşek, Türkiye'nin sorunlarını çözmediği takdirde başkalarının bunu kaşımaya devam edeceğini belirterek çözüm süreciyle birlikte Türkiye'nin Ortadoğu'dan Çin'e kadar çok geniş bir coğrafya için bir ilham kaynağı olacağına inandığını bildirdi. 

Türkiye'nin Güney ve Doğu Anadolu'da huzuru, barışı ve kardeşliği tesis ederek yeni bir çıkışa başlayacağına işaret eden Şimşek, "İşte başkalarının istemediği, istismar ettiği, HDP'nin de MHP'nin de bu istismarın partisi olduğu maalesef böyle bir senaryo var. Biz 100 yıl önce de oynanan bu büyük oyunu bugün yutmayız. Biz bunu bozacağız. Biz kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi güçlendireceğiz ve bu güzel ülkeyi ayağa kaldıracağız" diye konuştu. 

 

-"Popülizm büyük bir tuzaktır"-

Şimşek, gerçek milliyetçiliğin lafla, sloganla olmadığına dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çözüm sürecini beğenmiyorsunuz. Ortaya bir alternatif koyun. Küresel krize, Avrupa'daki krize ve Ortadoğu'daki kaosa rağmen yüzde 5 büyümeyi beğenmiyorsunuz. Peki daha yüksek bir büyüme için ortaya bir model koyun, yok. Yarın ana muhalefet partisi program açıklayacak. Bunlar diyorlar ki,  işsizliği yüzde 5'e indireceğiz. Programlarına bakarsanız abartısız söylüyorum, o politikalarla bırakın yüzde 5'e gelmesini yüzde 20'lere çıkar. Türkiye eski Türkiye değil. Eğitimin düzeyini yükselttik. Fırsat eşitliğini yükselttik. Türkiye'de iş gücüne katılım oranı artıyor. Nüfusun çok daha büyük bir kısmı şehirlerde eğitimli ve çalışmak istiyor. Nüfusumuz son derece genç. Yıllık çalışma çağındaki nüfus yüzde 1,7 artıyor. Doğru politikaları uygulamazsanız, popülizm tuzağına düşerseniz bırakın işsizliğin yüzde 10'larda durması, işsizlik katlanır. Rasyonel, akılcı olmamız lazım. Popülizm büyük bir tuzaktır. Biz bu dönemde emeklimize, çalışanımıza, asgari ücretlimize, esnafımıza, sanayicimize, engellimize, toplumun bütün kesimlerine inanılmaz kaynak ayırdık ve destek olduk. Hep birlikte gelir dağılımını çok daha iyi bir noktaya getirerek Türkiye'nin kişi başına milli gelirini 3 bin 500 dolardan alıp 10 bin dolarların üzerine çıkardık. Yarın çıkacaklar bir kalemde bütçe açığını 1,5 kat artırmayı taahhüt edecekler. Bekara boşamak kolay. Bunların iktidar diye bir amacı yok. Olsa bir programları, vizyonları olurdu. Allah göstermesin, öyle bir olasılık yok da. Hiçbir şekilde bizim rehavete kapılmamız lazım. Allah korusun Türkiye bu zor konjonktürde bu adamların eline düşerse, bu popülizmle Türkiye'nin başına gelmedik şey kalmaz. Çok kısa sürede tekrar gidip IMF'den program yaptırmak zorunda kalacaklar. Bazı ülkelerde böyle popülist söylemlerle gelenler oldu. Bugün halleri ortada kapı, kapı dolaşıyorlar. Biz popülizm tuzağına düşmeyeceğiz. Biz ne kandıran, ne kandırılan olacağız. Biz Türkiye'yi çok daha ileriye taşıyacağız." 

Bakan Şimşek, Türkiye'nin bu zor koşullara rağmen büyümesinin, iyi yolda olduğunu ve temellerinin sağlam olduğunun göstergesi olduğunu belirterek "Kötümserliğe yer yok. Zor bir konjonktür. Bunu aşmanın tek yolu var. O da istikrarın devam etmesi. Ehil insanların, tecrübeli bir ekibin, AK Parti'nin rasyonel politikalarla Türkiye'yi ileri taşımasıdır" dedi. 

Milletvekili adaylarının tanıtıldığı toplantı, adaylarının toplu fotoğraf çektirmesinin ardından sona erdi.

(Bitti)