ANKARA (AA) - Türkiye'nin doğalgaz ithalatı ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 azalarak, 3 milyar 627 milyon metrekübe geriledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Doğalgaz Sektör Raporu'na göre, geçen yıl ağustosta 3 milyar 741 milyon metreküp olan doğalgaz ithalatı, bu yılın aynı ayında yüzde 3,1 düşüşle 3 milyar 627 milyon metrekübe düştü.

Toplam ithalatın 3 milyar 149 milyon metrekübü boru hatlarıyla, 477 milyon metrekübü de LNG tesisleri aracılığıyla yapıldı. En fazla doğalgaz ithal edilen ülke 1 milyar 988 milyon metreküple Rusya olurken, bu ülkeyi 632 milyon metreküple İran, 529 milyon metreküple Azerbaycan izledi.

- Doğalgaz tüketimi yüzde 3,24 azaldı

Türkiye'nin doğalgaz tüketimi ise ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,24 azalarak, 3 milyar 250 milyon metrekübe geriledi. Bu dönemde en çok doğalgaz tüketimi elektrik santrallerinde gerçekleşti.

Geçen yıl ağustosta elektrik santralleri 1 milyar 61 milyon metreküp doğalgaz tüketirken, bu yılın aynı döneminde bu miktar yüzde 3 azalarak 1 milyar 29 milyon metrekübe geriledi. Elektrik santrallerini, 735 milyon metreküple Otoprodüktör Elektrik Santralleri ve 258 milyon metreküple Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) izledi.

Toplam doğalgaz tüketimi içinde konutlarda tüketilen doğalgaz oranı ise yüzde 6 olarak hesaplandı.

Bu dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın doğalgaz depolama kapasitesini artırma yönündeki çalışmaları da istatistiklere yansıdı ve depolardaki doğalgaz miktarı artışı ağustosta da devam etti.

Geçen yıl ağustosta 1 milyar 597 milyon metreküp doğalgaz depolanırken, bu miktar bu yılın aynı ayında yüzde 55,6 artarak, 2 milyar 484 milyon metrekübe yükseldi.

Türkiye'de ağustos ayında doğalgaz ihracatı ise yüzde 16 düşüşle 61 milyon metreküp oldu. Doğalgaz ihraç edilen tek ülke ise Yunanistan oldu.