İSTANBUL (AA) - ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok altında kalmasının ardından dolar düşüşe geçerken, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise yaklaşık yüzde 3 değer kazandı.

ABD'de piyasa beklentilerinin oldukça altında 38 bin kişi artan tarım dışı istihdam verisi 2010 yılının sonbaharından bu yana en düşük artışını gerçekleştirdi. Tarım dışı istihdam verisinin ardından uluslararası piyasalarda dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybederken, yurt içinde dolar/TL 2,9117 ile 6 Mayıs'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi.

BIST 100 endeksi ABD verilerinin ardından özellikle dolar kurundaki düşüşten de destek bulan banka pay piyasalarında yoğunlaşan alımlarla önceki kapanışa göre yüzde 2,8 değer kazandı ve 78.438,58 puanı gördü. 

Altının onsu yüzde 2'yi aşan primle 1.238 dolara çıkarken, gram altın ise 116 liranın hemen üzerinde dengelendi.

ABD tarımdışı istihdam verisinin beklentilerin oldukça altında gelmesinin etkilerini değerlendiren Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, bu verilerin en istikrarlı bir biçimde toparlanıyor gibi görünen ABD ekonomisinin de dahil olmak üzere küresel ekonominin toparlanma sürecine dair riskler hala capcanlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kanlı, nitekim son yıllarda büyüme oranlarının istikarlı bir biçimde aşağı yönlü revize edildiğini ve her yılın başında Fed'ten beklenen ard arda faiz artırımların yerini ise sessizliğin aldığını dile getirdi.

Bu verinin düşük büyüme, düşük faiz döneminin uzunca bir sure daha devam edebileceğine işaret ettiğini ifade eden Kanlı, şunları kaydetti:

"Nitekim, Fed'ten faiz artırım beklentileri muhtemelen bu yılın sonuna ve hatta 2017’nin başına ötelenecektir. Böyle bir ortam ise finansman ihtiyacı yüksek Türkiye gibi ülkelerin finansal piyasalarına olumlu yansıyacaktır. Kur, faiz ve borsa üzerinde kararın belirgin etkisini görmekteyiz. 

Düşük faiz ortamının devam edeceğine dair beklentilerin güçlenmesi, TCMB’ye de gevşeme yönünde alan açacaktır. Bunun sonucunda da üst bantta indirimler devam edecek, sadeleştirme sürecinin sonunda ise yüzde 8 civarında tek bir politika faizi belirlenecektir. Ayrıca, önümüzdeki günlerde de TCMB ağırlıklı fonlama maliyeti de yüzde 8’lere düşecektir."