WASHINGTON (AA) - ABD Hazine Bakanlığı, küresel ekonominin, ABD'nin tek büyüme motoru olmasına bel bağlamaması gerektiğine vurgu yaparak, "Böyle davranarak küresel büyümeye ulaşılamaz" açıklamasını yaptı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın Kongre'ye sunulmak üzere hazırladığı "Uluslararası Ekonomi ve Döviz Kurları Politikaları" başlıklı raporda, küresel ekonominin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğu ifade edilirken, özellikle Almanya, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi yüksek ticaret fazlasına sahip olan ülkelerin zayıf küresel talebi artırmakta önemli rol oynayabileceği belirtildi.

Raporda, 2014'ün ikinci yarısında yüzde 3,6 büyüyerek, son 11 yılın en iyi performansını gösteren ABD ekonomisinin, bu yılın ilk çeyreğinde yavaşlamasına karşın yılın geri kalanında güçlü büyümeyi sürdüreceği öngörüsünde bulunulurken, küresel ekonominin hayal kırıklığı yaratmaya devam ettiği kaydedildi.  

Doların bu gelişmelerden ötürü son 9 ayda yaklaşık yüzde 12 değerlendiğine yer verilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:

"Küresel ekonomi, ABD'nin tek büyüme motoru olmasına bel bağlamamalı. Böyle davranarak, G20'nin en temel hedefi olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli küresel büyümeye ulaşılamaz. Söz konusu hedefe ulaşılabilmesi için birçok ülkenin dengeli bir politika kombinasyonunu uygulamaya koyması gerekiyor. Tek bir politikaya aşırı güvenilmesi yeterli olmayacaktır. Politika yapıcılar, bunun yerine, genişleyici para politikalarını tamamlamak amacıyla mali teşvikleri de içeren her türlü aracı kullanmalıdır."

Raporda, ayrıca birçok ülkenin potansiyel büyümeyi desteklemek için yapısal reformlara ihtiyaç duyduğu vurgulanırken, "Özellikle Almanya, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi yüksek ticaret fazlasına sahip olan ülkelerin, G7 ve G20 taahhütleriyle uyum gösteren dengeli makroekonomik politikalar uygulaması gerekiyor" görüşü paylaşıldı. 

- "Çin'in para biriminin değeri olması gerekenin çok altında"

ABD Hazine Bakanlığı, raporunda hiçbir ülkeyi döviz manipülasyonuyla suçlamazken, Çin'in para birimi "yuan"ın değerinin olması gerekenin çok altında kaldığı eleştirisini yaptı. Güney Kore'nin de para birimi "won"un değerlenmesini önlemeye çalıştığı tespitinin yer aldığı raporda, bu konuların gelecek hafta başlayacak "Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları"nda gündeme getirileceği bildirildi. 

IMF - Dünya Bankası Bahar Toplantıları, 17-19 Nisan tarihlerinde ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenecek.