Geçtiğimiz yıl düzenlenen Ekovitrin Yılın Starları yarışmasında Yılın Bürokratı ödülüne layık görülen Orhan Birdal AK Parti İstanbul 1. Bölge 17’inci sıradan milletvekili adayı oldu. İstanbul Atatürk Havalimanı’nın büyütülmesinde ve 3. Havalimanı’nın ihale ve yapım aşamalarında emeği geçen Birdal’ın mega kentten aday gösterilmesi bir avantaj olarak değerlendiriliyor. Zira son zamanlarda Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin yatırımlarının büyük bölümü başta 3. Havalimanı olmak üzere İstanbul’da yoğunlaşmıştı. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) eski Genel Müdürü Orhan Birdal’ın da bu yatırımların sağlıklı yapılmasında büyük katkısı olduğu biliniyor. Birdal havayolu şirketlerinin amiral gemisi olan Atatürk Havalimanı başta olmak üzere, tüm havacılık sektörü tarafından yaptığı başarılı hizmetlerle tanınıyor. Birdal, DHMİ personeli tarafından da takdir edilen bir yönetim sergilemiş, özellikle de Eurocontrol tazminatlarının paylaşımındaki adilane çalışmasıyla çalışanların gönlünü kazanmıştı.

DHMİ’de değişim ve dönüşüme imza attı
2007 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğe atanan Orhan Birdal döneminde DHMİ; işletme kalitesi, teknolojik dönüşüm, yatırım ve kârlılıkta küresel ölçekte marka bir kuruluş haline geldi. Büyük değişim ve teknolojik dönüşüme imza atıldı. Modernizasyon çalışmalarında büyük mesafe alındı. Birdal yönetimindeki DHMİ, 2013 yılında tüm görev alanlarında zirveye yerleşmeyi başardı. 2013’de hizmet verilen uçak trafiği toplam 1,5 milyonu geçti, toplam yolcu trafiği ise 150 milyon olarak gerçekleşti. Türkiye hava sahasında, 2003 yılında 44 bin 569 km olan uçuş yolu 2013 yılı sonunda 63 bin 136 km’ye ulaştı.

3. İstanbul Havalimanı onun döneminde ihale edildi
Birdal döneminde pek çok havalimanları inşa edildi veya yenilendi. 2013 yılında dünyanın en büyük projelerinden olan ve Türkiye’yi dünya havacılığının kalbi haline getirecek olan İstanbul Yeni Havalimanı Projesi ihale edildi. Tamamı özel sektörce karşılanacak projenin yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon avro,  DHMİ’nin elde edeceği kira geliri 22 milyar 152 milyon avro. Birdal dönemi, Yap İşlet Devret (YiD) ve Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin altın dönemi oldu. Bugüne kadar DHMİ Genel Müdürlüğü’nce 18 kamu-özel işbirliği ihalesi gerçekleştirildi. Bunlardan 10’u yap-işlet-devret, 8’i işletme hakkının devrine yönelik gerçekleşti. YİD projelerinin toplam yatırım tutarı İstanbul Yeni Havalimanı Projesi hariç 2,5 milyar doları buluyor. Bugüne kadar yapılan işletme hakkının devrine yönelik ihalelerden toplam 7,7 milyar avro kira geliri elde edilmesi bekleniyor.

Yap-işlet devret hız kazandı
Orhan Birdal’ın genel müdür olarak görev yaptığı 7 yıllık süre içerisinde yap işlet devret modeli ile havalimanları inşaatı ve işletmesi özel sektöre açılarak Türk havacılık sektörüne son 10 yıllık süreçte İstanbul Yeni Havalimanı yatırımıyla birlikte 30 milyar dolar civarında bir katkı sağlandı.