Yatsenyuk, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmasında, Donetsk'teki ayrılıkçıların kontrolündeki "Zasyadko" kömür ocağında meydana gelen patlama sonrası mahsur kalan madencilerin kurtarılması amacıyla 10'ar kişiden oluşan altı ekibin gönderilmesi konusunda talimat verdiğini açıkladı. Ancak Yatsenyuk, doğudaki ayrılıkçıların kurtarma ekiplerinin bölgeye girmesine izin vermediğini söyledi.

Rusya'ya seslenen Yatsenyuk, Ukraynalı ekiplerin kömür ocağına ulaşması için izin verilmesi konusunda Rusya'nın ayrılıkçılara talimat vermesini istedi.

Devlet Başkanı Petro Poroşenko da maden kazasında mahsur kalanların kurtarılması için ayrılıkçıları Ukraynalı kurtarma ekiplerinin bölgeye girmesine izin vermeye çağırdı.

- "32 madencinin kurtarılacağını umuyoruz" -

Bu sabah meydana gelen kazada 32 madencinin öldüğünü açıklayan Ukrayna Parlamentosu Başkanı Vladimir Groysman, daha sonra yaptığı açıklamada, maden kazasında bir madencinin öldüğünün doğrulandığını, 32 madenciden ise haber alınamadığını duyurdu.

Groysman, "Kömür ocağında mahsur kalan 32 madencinin kurtarılacağını umut ediyoruz" ifadesini kullandı.

- "Kurtarma ekibi gönderilmedi" iddiası -

Öte yandan, doğudaki ayrılıkçıların tek taraflı ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti" yetkilisi Denis Puşilin, Ukrayna'nın Donetsk'teki kömür ocağında mahsur kalan madencilerin kurtarmak için ekip göndermediğini ileri sürdü.

Puşilin, "Ukrayna'dan hiçbir yetkili, resmi düzeyde Ukraynalı kurtarma ekiplerinin bölgeye gönderilmesi konusunda teklifte bulunmadı. Eğer bize gerçekten yardım lazım olursa Rusya veya Luhansk Halk Cumhuriyeti'nden yardım talep ederiz" dedi.