Dün sabah spor Media Forumuna katılmak için Aşkabat'a gelen uluslararası spor gazetecileri ve medya temsilciliklerinin yöneticileri, Kırgızistan'da düzenlenen II. Dünya Göçebe Oyunları'nda başarılı olan Türkmen sporcularını onurlandıran törene katıldılar. Türkmenistan Devlet Başkanı törende konuşma yaparak, ülkede sporun geliştirilmesinin ve sağlıklı yaşam tarzının güçlendirilmesinin Türkmenistan'ın Devlet politikasının en önemli önceliklerinden birisi olduğunu vurguladı.

Media Forumunun katılımcıları Türkmenistan Devlet Başkanı'na sporun geliştirilmesine yönelik devamlı ilgisi, medya mensupları ve iş dünyasının verimli çalışması için oluşturulan koşullar için kendilerinin en içten teşekkürlerini ifade ettiler ve Türkmen sporcularını ulaştıkları başarıları için kutladılar. Daha sonra "Sport" otelinin konferans salonunda Asya spor gazetecileri gününe ve 2017 yılında yapılacak V. Asya Kapalı Alan ve Savaş Sanatı Oyunları'nın tanıtımına adanan uluslararası Media Forumu'nun açılışı gerçekleşti. Media Forumunun düzenli olarak gerçekleştirilmesi Türkmenistan'ın spor aracılığıyla dünyaya açılma isteğinin açık kanıtıdır. Forumun katılımcıları yabancı medya mensuplarının temsilcilerinden, 29 ülkeden spor uzmanlarının yanısıra Türkmenistan’ın ilgili basın mensuplarından oluşmaktadır.

Media forumunun başlangıcında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un Spor gazetecileri günü ve V. Asya Oyunlarına adanan media forumun katılımcılarına tebrik niteliğindeki kutlaması okundu.

Forumun ilk üç oturumunda Uluslararası Spor Basın Ajansı (AIPS), Asya Spor Basını Derneği, birkaç ülkeden Spor Gazeteciliği Federasyonu, «Al Jazeera», «Eurasia TV» televizyon kanalları ve diğer saygın kurumların temsilcileri tarafından yüksek düzeyde spor etkinliklerinin organizasyonunda ve hazırlıklarında medyanın rolü hakkında ve Asya oyunlarına hazırlıklarda birlikte alınan tedbirlerin verimliliği hakkında konuşmalar yapıldı. Forumun başlangıcından itibaren birçok katılımcı kendi yayınlarında Türkmen sporcularının ödüllendirilmesini, forumda yapılan konuşmaların detaylı raporunu vurguladı ve 2017 Asya Oyunları'na hazırlığı hakkında beğenilerini sundular. (Bakınız: «atavatan-turkmenistan.com» and «aipsmedia.com»).

Bugün 21 Eylül'de dördüncü ve son oturumda spor oyunlarında medyanın etkinliğinin organizasyonu, yarışlarda kampanyaların yayın kapsamının rolü ile ilgili sorular hakkındaki konuşmaları ile devam edecektir. Foruma katılımcılara için      V. Asya Oyunlarında yer alan sporların gösterisi düzenlenecek.

Yarın, Asya spor gazetecileri gününde, media forum kapsamında spor yayınları için Asya Uluslararası Spor Basın Derneği tarafından spor yayınlarının geliştirilmesine yapılan katkıları için gazetecilerin ödüllendirilmesi töreni düzenlenecek. Media Foruma katılımcılar tarihi ve kültürel koruma alanı olan "Nisa"ya, yeraltı göl "Köv-Ata"ya ve resmedilmeye değer dağlık Gökdere kasabasına ziyaret gerçekleştirecekler.