Dünyadaki ekonomik krize rağmen, istikrarlı bir şekilde büyüyen Türkmenistan, sağlık alanındaki ciddi yatırımları ile Orta Asya'nın cazibe merkezine dönüşüyor. Aşkabat yönetimi, son yıllarda tıp sektörüne yaptığı yatırımlarla sağlıkta ciddi bir çağ atladı. Türk şirketlerinin katkısıyla özellikle başkent Aşkabat'ta çok sayıda ileri teknoloji ile donatılan sağlık tesisi inşa edildi. Türkmenistan'da sağlık sektörü çalışanlarının günü ve sağlık programının kabulünün 20. yıl dönümü kutlanıyor. Bu çerçevede Aşkabat'ta Çalık Holding'e bağlı Gap İnşaat ve Efor İnşaat firmalarının inşa ettiği sağlık tesislerinin açılış töreni gerçekleştirildi. Başkent Aşkabat'ta inşa edilen onlarca sağlık tesisi, yerli halka ve bölge ülke vatandaşlarına şifa dağıtacak.



 

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un katılımıyla yapımı tamamlanan; Uluslararası Tıp Eğitim ve Araştırma Merkezi, Kardiyoloji Merkezi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve Ecza Deposu törenle hizmete açıldı. Açılış törenlerine Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türk işadamları, yabancı misyon şefleri, yurtdışından davet edilen doktorlar ve çok sayıda davetli iştirak etti. Sabahın erken saatlerinde başlayan açılış törenleri bir birine takip etti. Halk oyunları gösterileriyle şölen havasında geçen açılışlarda, devlet erkanı ve yabancı konuklar son teknoloji ile donatılan sağlık tesislerinden memnun kaldı.

İLK SİMÜLASYON DESTEKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Çalık Holding'e bağlı Gap İnşaat şirketi tarafından inşa edilen Uluslararası Tıp Eğitim ve Araştırma Merkezi, tıp alanında son yıllarda hızla gelişen simülasyon destekli sistem ile donatıldı. Türk şirketi, Türkmenistan'a yeni uygulamayı ilk getiren yabancı şirket oldu. Temeli 2013 yılında atılan Eğitim ve Araştırma Merkezi, yaklaşık 21 bin metrekarelik alan üzerine inşa edildi. TÜBİTAK, Fraunhofer Enstitüsü, Max-Planck Enstitüsü gibi bilim kurumlarıyla ortak projeler üretilmesine olanak sağlayan merkez, Türkmen doktorları ve Türkmenistan’ın tıp alanındaki çalışmalarını dünya standartlarına taşıyacak. 
Gap İnşaat tarafından hizmete açılan ve inşasına 2013 yılında başlanan Kardiyoloji Hastanesi, yaklaşık 27 bin metrekarelik alan üzerine inşa edildi. 120 yatak kapasiteli hastane, Türkmenistan’daki sağlık hizmeti ihtiyacına çağın son teknolojileriyle cevap veriyor.


ORTA ASYA'NIN EN BÜYÜK HASTANESİ
Türk Efor İnşaat firması tarafından Türkmenistan'ın Sağlık Bakanlığı için Aşkabat şehrinde inşa ettiği 670 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Orta Asya'nın en büyük sağlık kurumu olma özelliğini taşıyor. Aşkabat'ın merkezinde inşa edilen hastane, sağlık sektöründeki son teknoloji ile donatıldı. Hastanede, kadın ve çocuk hastalıklarına karşı son teknoloji ile tedavi imkanı sunulacak. Öte yandan, Gap İnşaat firması yeni bir sağlık tesisi inşaatı daha verildi. Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un temeli attığı Cerrahi ve Endokronoloji Merkezi, Gap İnşaat tarafından inşa edilecek.
 




KAYNAK: haberler.com