ABD Başkanı Donald Trump, Wisconsin eyaletinin Green Bay şehrinde gerçekleştirdiği "Amerika'yı Yeniden Büyük Yap" (MAGA) mitinginde ABD'nin askeri desteği için krallıktan daha fazla para almak için kullandığı bir müzakere taktiğini açıkladı.

Riyad'ın ABD şirketlerinden yaptığı büyük alımlardan söz eden Trump, "Suudi Arabistan çok alım yapıyor, onları kaybetmek istemem" diyerek Suudi monarşisine verdiği desteği tekrarladı.

Trump, Green Bay'deki destekçileriyle yaptığı miting sırasında Riyad'ın ABD şirketlerinden yaptığı alımlar sebebiyle Suudi hükumetinin kararlı bir destekçisi olarak kalacaklarını belirtti. Kalabalığa seslenen Trump, "Nakitten başka bir şeyleri yok değil mi? Bizden çok fazla şey satın aldılar, 450 milyar dolarlık satın alma yaptılar. Suudi Arabistan'la bağları kesmek isteyen insanlar vardı. Ancak, onları kaybetmek istemiyorum" dedi.

Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman'ı aradığını belirterek, "Suudi Kral'ı severim. Kral'a "Sizi korumak için k.çımızı yırtıyoruz ve sizin çok paranız var" dedim. 

Trump, "Bir ülkeyi savunmak için biz her yıl 4.5 milyar dolar kaybediyoruz ve onlar zenginler. Onları aradım ve dinleyin bu iyi değil dedim. Şoka girdiler, çünkü 25 sene boyunca böyle bir telefon almamışlardı. Dedim ki biz her yıl 4.5 milyar dolar para kaybediyoruz, buna daha fazla devam edemeyiz. Bu çılgınca. Kral Selman çok üzüldü ve sinirlenerek, 'Bu haksızlık' dedi. Ben de bunun haksızlık olmadığını söyleyince 500 milyon dolar daha fazla para ödeyeceklerini söyledi. Ben daha fazla istediğimizi söyleyince tartıştık. Ancak bize bir telefonla 500 milyon dolar fazla para ödediler, sadece bir telefonla bunu sağladık" dedi. 

Trump, Kral Selman'ın kendisini neden aradığını sorduğunu çünkü daha önce kimsenin böyle bir arama yapmamış olduğunu söyleyerek, “Çünkü onlar (önceki ABD liderleri) aptaldı" cevabını verdiğini ifade etti. Ancak Trump'ın konuşmasında Kral Selman'dan aldığı 500 milyon doların hangi kalemden nasıl tahsil edildiği anlaşılamadı.

Trump, "Tek telefonla bize 500 milyon dolardan fazla para verdiler. Biz onları koruyoruz. Bunlar zengin ülkeler. Ayrıca bizden çok şey de satın alıyorlar. Bize 450 milyar dolar da verdiler. Ben bu parayı kaybetmek istemiyorum" dedi.


"PARADAN BAŞKA HİÇBİR ŞEYLERİ YOK"

Geçtiğimiz yıl Mississippi'nin Southaven kentinde seçmenlerine seslenen Trump, "Suudi Arabistanı biz koruyoruz. Kral Salman'ı severim. Ancak, Kral'a, 'sizi biz koruyoruz, eğer biz olmazsak orada iki hafta oturamazsınız, bizim ordumuz için ödeme yapmalısınız' dedim" diye konuşmuştu. 

GOLAN TEPELERİ HAKKINDA DA AÇIKLAMADA BULUNDU

ABD Başkanı Trump, 25 Mart'ta Beyaz Saray'da Netanyahu ile yaptığı görüşmede "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararnamesini imzalamıştı.

Trump, Golan Tepeleri'nin İsrail için çok önemli stratejik bir bölge olduğunu söylerken. "Tepeler... Siz daha yüksek konumda olmalısınız" dedi ve ekledi, "Bu, 52 yıl önce başlamıştı, ama ben yaptım. Çabucak. Yapıldı" ifadelerini kullandı.