BAKÜ (AA) - Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattının (TANAP), Türkiye'nin Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığının azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi. 

Aliyev, Bakü'de düzenlenen 23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nda, ülkesinin enerji alanında gerçekleştirdiği projelerle ilgili bilgi verdi. 

Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya ulaştıracak Güney Gaz Koridoru'nun bir ayağı olan ve Türkiye ile gerçekleştirdikleri TANAP projesine değinen Aliyev, "TANAP, bölgesel ve Avrupa enerji güvenliğinin garantörü olduğu için önem taşıyor. Bu hatla gönderilecek ilave 6 milyar metreküp doğalgaz, Türkiye'nin Rusya'ya bağımlılığının azaltılmasına yardımcı olacak. Ayrıca bu doğalgaz, Rus ve İran doğalgazından ucuz olacak" diye konuştu.

TANAP'ın tahmini maliyetinin 9,3 milyar dolar olduğunu belirten Aliyev, boruların yüzde 80'inin yerlerine teslim edildiğini, döşeme işleminin devam ettiğini kaydetti. 

Çok güçlü ve büyük ölçekli gaz koridoru oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Aliyev, gelecekte Türkmenistan ve Kazakistan'ın da bu hatla kendi doğalgazlarını Avrupa'ya taşıyabileceklerini söyledi.