WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray ve ABD Kongresi, gelecek bütçe yılı için hükümetin 1,14 trilyon dolar harcama yapmasına imkan tanınmasını da içeren torba yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ile geç saatlerde toplantı yaptı. 

Ryan, üyelere, Obama yönetimi ile Kongre liderlerinin, vergiler ve harcamalar hakkındaki torba yasa tasarısında uzlaştığını açıkladı.

Tasarıya göre, hükümetin 2016 yılında yurt içi ve savunma harcamalarında artış öngörülüyor. Yönetime, 1,14 trilyon dolarlık harcama yetkisi veren tasarıyla gelecek 10 yıl içinde yüzlerce milyar dolarlık vergi indirimi sağlanması da hedefleniyor.

- İhracat yasağı kalkıyor

Tasarının, ayrıca, ABD'nin 40 yıldır ham petrol ihracatı yapmasını engelleyen kanunu da kaldırması öngörülüyor. Cumhuriyetçiler, uzun süredir, 1970'lerdeki enerji darlığı sırasında çıkarılan bu yasanın kalkması için çabalıyordu.

Beyaz Saray, çevreyi kirletmeyecek enerjiye yatırım yapılmasını isterken, çevreciler yasağın kalkmasına, dünya genelinde daha fazla fosil yakıtı tüketileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Müzakereler sonucunda, Kongre'deki Demokrat üyeler ise rüzgar ve güneş enerjisi üretimindeki vergi indiriminin beş yıl ve çocuk bakımındaki indirimin kalıcı olarak uzatılması gibi kazanımlar elde etti. 

- Vizesiz seyahat ve mülteciler

Ayrıca, ABD'ye gelecek Suriyeli mültecilere sınırlama getirilmesi gibi Cumhuriyetçilerin istediği bazı maddeler de tasarı dışında kaldı. ABD'ye 38 ülke vatandaşının vizesiz seyahat etmesine imkan veren programın da tasarı içine sıkılaştırılması kararı alındı.

 İki tarafından da bazı tavizler verdiği tasarının, Kongre tatile girmeden önce yarın ya da cuma günü oylanması bekleniyor.