BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dalgalı kur sistemine geçilmesinin ardından ulusal para birimi manatın değer kaybetmesiyle ilgili, "Manatın kurunun değiştirilmesi kaçınılmazdı. Bunu maksimum düzeyde engellemek için yıl boyu çalıştık" dedi.  

Aliyev, Azerbaycan Milli Olimpiyat Komitesi'nde düzenlenen bir toplantıda ülkede yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Manatın değer kaybetmesinin başlıca nedeninin petrol fiyatlarının üç kez ucuzlaması olduğunu belirten Aliyev, "Manatın kurunun değiştirilmesi kaçınılmazdı. Bunu maksimum düzeyde engellemek için yıl boyu çalıştık" dedi. 

Petrol fiyatlarının istikrar kazanmasını beklediklerini, 50 dolar düzeyinde sabitlendiğinde rahatladıklarını ve devalüasyona ihtiyaç kalmayacağını düşündüklerini ifade eden Aliyev şunları söyledi:

"Şimdi petrol fiyatı 36 dolara indi. ABD'de dolar ile ilgili alınan karar da petrol fiyatlarının aşağı çekilmesine hizmet ediyor. Diğer jeopolitik etkenler de söz konusu. Petrol fiyatlarının bu şekilde düşmesinin ekonomik temeller kaynaklı olmadığını düşünüyorum. Dünya ekonomisinde belli ölçekte bir gerileme var fakat petrol fiyatlarının birdenbire aynı yılda üç kez aşağı inmesini gerektirecek kadar değil. Kanaatime göre bu düşünülmüş bir politikadır. Bu politikanın amacı kimse için sır değil ama Azerbaycan bu durumdan muzdarip."

Azerbaycan Merkez Bankasının 21 Aralık 2015 tarihli kararıyla ülkede dalgalı kur sistemine geçilmiş ve manat, avro karşısında 47,88, dolar karşısında ise yüzde 47,63 değer kaybetmişti.

Ülke, 21 Şubat 2015'te ise devalüasyona gitmiş, manat avro karşısında yüzde 33,8, dolar karşısında yüzde 33,9 değer kaybetmişti.