Mescid-i Aksa'nın minberine kadar gelen ve çatısına çıkan İsrail askerleri ile Filistinliler arasındaki çatışma sürüyor.

Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kisvani AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksa'nın çatısından Müslümanların üzerine göz yaşartıcı gaz, ses bombası yağdıran İsrail askerlerinin, camiinin, etrafı camla çevrili minberine ulaştıklarını söyledi.

"Aksa'nın kapılarından birinde de atılan ses bombaları sonucu kısa süreli yangın çıktığını" ifade eden Kisvani, yaralılara müdahale etmek isteyen bir sağlık görevlisinin de tutuklandığını aktardı.

Aksa'nın güvenlik görevlilerinden edinilen bilgiye göre, Aksa'nın avlusunda çıkan çatışmada 17 kişi yaralandı.

Öte yandan Aksa avlusunun kapılarını tutan İsrail askerleri ile Filistinliler arasında da yoğun çatışmalar yaşanıyor. Yasağı protesto eden Filistinlilere karşı İsrail askerleri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

İsrail askerlerinin saldırılarına Filistinliler ise taş ve havai fişeklerle direnmeye çalışıyor.

Aksa'nın kapılarında bulunan İsrail polisi, Müslümanlara yönelik yasağın dün olduğu gibi saat 11.30'a kadar devam edeceğini söyledi.

Mescid-i Aksa Vakfı yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün ve önceki gün çok sayıda Yahudi yerleşimci polis korumasında Aksa'nın avlusuna alınmıştı.

İsrail güçleri pazar günü sabah saatlerinden itibaren Aksa'ya girerek içerideki Müslüman gruplarla çatışmış ve Müslümanların girişlerini güç kullanarak belirli bir süre bütünüyle engellemişlerdi.

5 polis yaralandı

İsrail Polis Sözcüsü Luba es-Samri tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçleriyle Filistinliler arasında yaşanan arbedede 5 polisin yaralandığı belirtildi.

Avluya postallarıyla girmişlerdi

Öte yandan, dün sabah da Aksa'nın avlusuna gelen İsrail askerleri, Kıble Mescidi'nin içerisine postallarıyla girerek 5 Filistinliyi gözaltına almıştı. Aksa'nın avlusunu kuşatan İsrail askerlerinin daha sonra çekilerek öğle namazı için cemaatin içeri girmesine izin verdiği bildirilmişti.

Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinliler İsrail askerleri pazar gününden beri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale ediyor. Müdahaleler sırasında aralarında kadınların ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapısını ve avlusunu tutarak ihlallere engel olmaya çalışan gönüllü Filistinlileri yasa dışı ilan etmişti. İsrail'in Aksa'ya yönelik bugünkü ihlalleri, gönüllü Filistinlilerin "yasa dışı oluşum" ilan edilmesinin ardından meydana geldi.

İsrail askerleri, 2014 Kasım ayında da Mescid-i Aksa'yı basarak gaz bombaları ve plastik mermilerle Filistinlilere saldırmıştı. 1967'den bu yana ilk defa Aksa'nın içine girerek ibadethaneyi tahrip eden İsrail askerleri mescidin halılarını çiğnemişti.

Saldırı esnasında Kur'an-ı Kerim mushafları yerlere atılmış, Aksa'nın kapısı ve camları hasar görmüştü. Halıların bir kısmı da atılan ses bombalarının çıkardığı ateşten tutuşarak yanmıştı.

Mescid-i Aksa'ya 21 Ağustos 1969'da giren Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan, Mescid-i Aksa'nın mihrabını ve bin yıllık minberini yakmıştı.