MADRİD (AA) - İspanya'daki genel seçimleri kazanmasına rağmen tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamayan Halk Partisi'nin (PP) lideri Mariano Rajoy, "Seçimleri kazanan hükümeti kurmaya çalışmalıdır. İspanya'nın istikrar, güvenlik, kararlılığa ihtiyacı var" dedi. 
Rajoy, partisinin Madrid'deki merkez binasında yaptığı balkon konuşmasında, "Hükümeti kurmaya çalışacağım. İspanya'nın istikrarlı bir hükümete ihtiyacı var. Bu geçen 4 yılda ekonomik krizden dolayı İspanyollar çok büyük çaba gösterdi ama halen zorda çok fazla insan var ve bunun için istikrarlı bir hükümet arayacağım. Tek hedefim tüm İspanyolların çıkarını savunmak olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Hükümet kurmanın kolay olmayacağını belirten Rajoy, "Seçimleri kazanan hükümeti kurmaya çalışmalıdır. İspanya'nın istikrar, güvenlik, kararlılığa ihtiyacı var. Çok konuşmak, daha fazla diyalog kurmak gerekecek. Ben bunu yapacağım ve yaparken de tüm İspanyolların çıkarını savunmaktan başka hedefim olmayacak" açıklamasında bulundu. İspanya Başbakanı ayrıca geçmiş döneme atfen "ekonomik krizde zor kararlar almak gerekiyordu ama ben ve hükümetim İspanya için doğru olanı yaptık" dedi. 

- PSOE liderine göre İspanyollar değişim istiyor

Bu arada seçim sonuçlarına göre ülkede 2. büyük siyasi parti olmaya devam eden Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez de partisinin merkezinde yaptığı konuşmada "Bu seçimler sonucunda herkes gördü ki İspanya solcu ve İspanya değişim istiyor. İspanyollar bu seçimlerde çok açık konuştu. Ülkede yeni bir dönem açılıyor. Bu diyalog sürecidir. Demokrasi, diyalog ve anlaşma demektir. PSOE de buna hazırdır" dedi. Sanchez, seçimlerden birinci çıktığı için Halk Partisi'ni ve lideri Mariano Rajoy'u tebrik etti. 

Öte yandan ilk defa katıldığı genel seçimlerden 40 milletvekili çıkartarak İspanya'da 4. büyük siyasi güç olan Ciudadanos'un (Vatandaşlar) lideri Albert Rivera, "İspanya'da heyecan ve umut dönemi başlıyor. Bugün yeni bir dönem başlıyor. Çünkü milyonlarca İspanyol değişim istediğini gösterdi. Bugün itibarıyla iki partililiğe boyun eğme dönemi sona ermiştir. Eski sağ, Halk Partisi 4 yıl öncesine göre oylarının yüzde 35'ini kaybetmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Açıklanan resmi seçim sonuçlarına göre, İspanyol meclisinde 350 milletvekilinin dağılımı şöyle: 

"Halk Partisi (PP) 122, Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) 91, Podemos 69, Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 9, Demokrasi ve Özgürlük (DL) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 6, Unidad Popular en Comun (UP) 2, Eh Bildu 2, Kanarya Koalisyonu (CCA-PNC) 1"

İspanya  genel seçimler seçim sonuçları İspanya Başbakanı ve Halk Partisi lideri Mariano Rajoy Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez
Muhabir: Şenhan Bolelli 
Yayınlayan: Murat Aslan