Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'deki iç savaştan en fazla sivillerin zarar gördüğünü belirterek, "İnsanlara umut olacak bir formül bulmak zorundayız" dedi.
Mistura, Viyana'da Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz ile görüştü. 

Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mistura, Suriye'deki insani krizin sona erdirilmesi için siyasi çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Suriye'deki çatışmaların kaygı verici bir noktaya doğru gittiğine dikkati çeken Mistura, "Suriye'de asıl sorun, yaşanan insani krizdir. Suriye'de askeri seçenek, çözüm değildir. Tek çözüm, siyasi çözümdür" dedi.

Suriye'deki çatışmalardan en fazla sivil insanların etkilendiğini vurgulayan Mistura, "Her türlü sıkıntıyı onlar çekiyor. Suriye halkını korumayı unutmamalıyız. 220 bin kişi öldürüldü, 1 milyon kişi yaralandı. 4 milyon kişi de ülke içinde güvenlik arayışında. Bu insanlar, artık çatışmaların sonlandırılmasını istiyorlar. Benim işim de uluslararası toplum ve bölgenin dengelerini gözleyerek bir yol bulunmasını sağlamaktır. Bu insanlara umut olacak bir formül bulmak zorundayız" diye konuştu.

Mistura, "Suriye ordusunun Hizbullah'ın desteğiyle bazı bölgeleri geri aldığının" hatırlatılması üzerine sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'de askeri çözüm yoktur. Suriye'de askeri çözüm arayışları, çatışmaları hiçbir zaman sona erdirmeyecektir. Bugün Suriye ordusu bazı yerleri alabilir, yarın başka bir grup bu yerleri geri alabilir. Sonuç aynı olacaktır. Bütün şehir ortadan kalkmış, harabeye dönmüş olacaktır. İnsanlar yine göçmen durumunda düşecektir."

Suriye'de çocukların okula gidemediğini ve çok sayıda insanın yerinden edildiğini aktaran Mistura, bunun böyle devam edemeyeceğini belirterek, "Bu durum DEAŞ militanlarının işine yarar. Bakın 1,6 milyon Suriyeli, Türkiye'de sığınmacı durumunda. Bu noktadan baktığımızda bile bu, artık sürdürülemez bir durumdur. Bu, sadece Suriye için değil, bölgesel ve küresel toplum için de geçerlidir" diye konuştu.

Mistura, Suriye Devlet Başkanı Esed'in çözümün bir parçası olup olmayacağına ilişkin soruya, "Esed, halen Suriye'nin devlet başkanıdır, ortada bir hükümet var. Sonuçta Esed, çözümün bir parçasıdır" yanıtını verdi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da aynı soruyu "Esed, ortaklarımızın gerçek dostu asla olamaz, fakat mevcut durumda radikal IŞİD'le mücadele etmek gerekir. Esed'in pozisyonunu yeniden düşünmeye gerek yoktur" diyerek yanıtladı.