İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi’nin yeni lideri Jeremy Corbyn’in katıldığı bir ulusal anma etkinliğinde milli marşa eşlik etmediği yönündeki eleştiriler ülkede tartışmaları da beraberinde getirdi.
İşçi Partisi'nde geçtiğimiz hafta liderliğe seçilen Jeremy Corbyn’in dün akşam Londra'daki Saint Paul Katedrali'nde düzenlenen "Britanya Savaşı'nın 75. yılı" anma törenleri sırasında söylenen ulusal marşa eşlik etmediği yönündeki eleştiriler, ülkede tartışmalara neden oldu.

İngiliz yayın kurumu BBC'nin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Corbyn, "Britanya tarihinin son derece önemli bir zamanı için orada saygıyla bulundum. O sırada Londra'da bulunan kendi ailemi, annemi ve babamı düşündüm. Gelecekte bir çok etkinlikte bulunacağım ve etkinlikleri tamamında yer alacağım. Burada herhangi bir problem görmüyorum. Orada 'Britanya Savaşı' için bir anma yapılıyordu. Oradaydım ve saygımı gösterdim. Uygun şekilde saygımı gösterdim ve bundan sonraki etkinliklerde de saygımı göstereceğim" dedi.

Corbyn bundan sonra katılacağı etkinliklerde milli marşı söyleyip söylemeyeceğinin sorulması üzerine, "İlerde birçok etkinliğe katılacağım, bu etkinliklere tam olarak katılacağım" diye konuştu.

Parti üyelerinin yüzde 59,5'inin desteğini alarak geçtiğimiz hafta sonu genel başkanlık koltuğuna oturan Corbyn, savaş ve monarşi karşıtı görüşleriyle biliniyor.

Muhafazakar Parti milletvekili ve Winston Churchill’in torunu Nicholas Soames sosyal paylaşım platformu Twitter'dan yaptığı açıklamada, Corbyn'i, Kraliçe Elizabeth ve savaşta hayatını kaybeden pilotlara karşı saygısızca davranmakla suçladı. 

Öte yandan İsçi Partisi’nin Gölge Adalet Bakanı Lord Falconer, "Jeremy Corbyn'in hakiki bir vatansever olduğuna eminim" diyerek Corbyn'e destek verdi.

Corbyn, hafta sonu genel başkanlığının kesinleşmesinin ardından arkadaşlarıyla Westminster'da gittiği bir barda sosyalistlerin "Kızıl Bayrak" marşını söyleyerek yaptığı kutlamanın görüntüleri sosyal medyada ve İngiliz basınında çokça paylaşılmıştı.