LONDRA (AA) - İngiltere'de ocak ayında tüketici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 0,3 artış kaydetti.

İngiltere’nin Ulusal İstatistik Ofisi’nden (ONS) yapılan açıklamada, ülkede ocak ayında tüketici fiyat endeksinin yıllık bazda yüzde 0,3 oranında artış kaydettiği belirtildi. Yıllık bazdaki artış geçen yılın ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış olsa da veriler açıklanmadan önceki beklentilerle uyumlu şekilde gerçekleşti.

Enflasyonda yıllık bazdaki artışın ana gerekçesi olarak gıda ve petrol fiyatlarındaki düşüşün geçen senenin aynı dönemine kıyasla hız kesmiş olması gösterildi.

Öte yandan İngiltere’de tüketici fiyat endeksi ocak ayında aylık bazda ise yüzde 0,8 oranında azaldı. Beklenti azalışın yüzde 0,7 seviyesinde olması yönündeydi.

Aralık ayında Noel sebebiyle perakende sektöründe başlayan indirimler ve havayolu şirketlerinin bilet indirimleri ocak ayında aylık bazda tüketici fiyat endeksinde yaşanan düşüşe zemin hazırladı.

İngiltere’de enflasyon halen İngiltere Merkez Bankası’nın hedeflediği yüzde 2 seviyesinin altında bulunuyor.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney daha önce olası bir faiz artırımı için bu yılın ilk aylarını işaret etmesine rağmen son açıklamalarında henüz politika faizini artırmak için doğru zamanın olmadığı yönünde mesajlar verdi.

İngiltere Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında ağustos ayından beri faiz artırımı yönünde oy kullanan tek üye olan Ian McCafferty’nin bu ayki toplantıda faizin sabit tutulması yönünde oy kullanması da dikkati çekmişti.