İSTANBUL (AA) - Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging, "Tekstilbank'ı Türkiye'de belli bir pazar payı ve etkisine, karlılığa, verimli işletmeye, gelişmiş risk yönetimine, ileri bir teknolojik yönetime sahip olan bir yerel bankaya dönüştürebileceğimize inanıyoruz" dedi.
ICBC'nin, Tekstil Bankası'nın yüzde 75,5'ini satın alma işlemini tamamlaması dün akşam Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen seremoni ile duyuruldu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kapanış konuşmasını yaptığı etkinliğe, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolusu Gu Jingqi, Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Su Gaochao, ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging, ICBC Tekstilbank Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen, ICBC Tekstilbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Gao Xiangyang, Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı. 

ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging, törende yaptığı konuşmada satın alma işleminin ICBC'nin globalleşme stratejisinin yanında, Çin ve Türkiye arasındaki finansal hizmetlerin ve iki ülkenin ekonomik gelişiminin canlandırılmasına da yardımcı olacağını söyldi.

"Satın alma işlemi gerçekleştikten sonra Tekstilbank, yerel koşullara dayalı, Çin sermayelerine odaklı, etrafındaki bölgelerle yakın iş birliği içinde Avrasyalı olma stratejilerini izleyecek" diyen Jianging, şöyle devam etti:

"ICBC'de küresel müşterilerini, sermayelerini, yönetimini, teknolojik güçlerini ve hizmet ağlarını tam olarak paylaşacak, sahip olduğu yerel hizmet kapasitesini ve müşteri kaynaklarını değerlendirerek yasa ve kurallara göre işletecek, yeniliği artıracak. Türkiye'nin kaliteli orta ölçekli şirketlerine odaklı tüm hizmetlerin seviyesi sürekli yükseltilecek. Türkiye'nin büyük ölçekli, tanınmış ve uluslararası şirketlerine odaklı finansman ve takas ödeme hizmetleri devamlı geliştirilecek. Kaliteli küçük işletmelere yönelik işler ile orta ve ileri seviyeli bireysel bankacılık işleri aktif şekilde geliştirilecek."

Çin ile ticaret yapmak için finansal hizmetler ve yurt dışı Çin yuanı renminbi (CNY) işlemleri için gereken koşulların oluşturulması için yapılan çalışmaların hızlandırılacağını dile getiren Jiang Jianging, aynı zamanda, Türkiye'nin coğrafyası, bölgesel ekonomisi ve finansal merkez olması gibi avantajlarına işaret etti.

Bu avantajlar çerçevesinde, ICBC küresel kurumlarının, özellikle Türkiye ile yakın ekonomik ve ticari ilişkisi bulunan ülkeler arasındaki sinerjiyi güçlendireceğini ve böylelikle bölgesel ticari ve proje odaklı finansal hizmet sunan bir sistem oluşturulacağını ifade eden Jianging, şunları ifade etti:

"ICBC globalleşme stratejisini izleyerek dünyanın 43 ülkesinde, 400 yurt dışı kurum tarafından oluşturulan tam lisanslı, işletme verimli, hizmet kaliteli küresel ağa sahip oldu. Ayrıca Afrika'nın en büyük bankası olan Güney Afrika Standart Bank Grubu'nun yüzde 20 hissesini alarak 20 Afrika ülkesine girdi. Singapur, Lüksemburg, Doha, Bangkok ve Toronto'da Çin Merkez Bankası'nın belirttiği Renminbi (RMB) takas işlemini yapabilen beş bankayı bünyesinde barındıran ICBC, aynı zamanda Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında RMB takas işlemi yapan bir bankası bulunan tek finans kurumudur. RMB takas ağı dünyada 75 ülke ve bölgeyi kapsamaktadır."

Stratejik satın almaların ICBC'nin uluslararası stratejisinde önemli bir araç olduğunu vurgulayan Jiang Jianging şimdiye kadar, ICBC'nin 16 başarılı satın alma gerçekleştirdiğini, ICBC Asya ve ICBC Macau, ICBC Endonezya, Tayland ICBC, ICBC Arjantin, ICBC Standard Bank oluşumu gibi bir dizi etkili yerel kurum oluşumunu tamamladığını anlattı.

Tekstilbank'ı Türkiye'de belli bir pazar payı ve etkisine, karlılığa, verimli işletmeye, gelişmiş risk yönetimine, ileri bir teknolojik yönetime sahip olan bir yerel bankaya dönüştürebileceklerine olan inancını paylaşan Jiang Jianging, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bir Türk atasözü der ki, 'Her şeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür'. Eski İpek Yolu 2 bin yıllık Çin-Türkiye ekonomik iş birliği ve kalkınmalarına tanıklık etti. 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Sayın Şi Cinping, 'İpek Yolu Ekonomik Kuşak' stratejisini dile getirerek, yeni dönemdeki Asya ile Avrupa iş birliklerine gereken itici gücü sundu. Bu öneri Türkiye ve dahil olan diğer ilgili ülkelerde olumlu karşılandı.  2015 nisan ayında Türkiye, Asya Altyapı Yatırım Bankası kurucu üyesi oldu. İki ülkenin altyapı alanında daha büyük iş birlikleri ve fırsatları ortaya çıkacaktır.

Bu bağlamda Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ve finansal iş birliğinin giderek daha yakın olmasını dilerim. Yeni satın alınan Tekstilbank'ın, tarihi fırsatları yakalayıp Türkiye ekonomik kalkınmasına ve ikili ticari gelişmeye hizmet sunacağı süreçte, sağlıklı ve sürdürebilirlik içinde gelişmesini, Çin ile Türkiye arasında yeni bir finansal dostluk köprüsünü oluşturmasını dilerim."

"Bu satın alma iki ülke arasındaki finansal iş birliğinin önemli bir kilometre taşıdır"
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: 
“İpek Yolu 2 bin yıl önce Türkiye ve Çin'i birbirine bağlamış, iki ülkenin halkları da alışverişler aracılığı ile derin bir dostluk kurmuştur. Yeni yüzyıla girmemizle birlikte özellikle 2010 yılında, iki devletin stratejik ortaklık kurmalarından sonra iki ülkenin ilişkileri hızlıca gelişmektedir. Çin, Türkiye'nin üçüncü en büyük ticaret ortağı ve ikinci en büyük ithalat kaynağıdır. ICBC 'nin Tekstilbank’ı başarıyla satın alması iki ülke arasındaki finansal iş birliğinin önemli bir kilometre taşıdır. Bu yatırım aynı zamanda Çin'den Türkiye'ye tek seferde yapılan en büyük yatırımdır."

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ise "ICBC'nin bu yatırımı ile Çin Türkiye ilişkilerinin yeni bir ufka gideceğine inanıyorum. Bu ilişkilerin başında da turizm geliyor. ICBC bugün bankacılık sektörüyle yatırım yapıyor ama Çin firmalarıyla iş birliğiyle turizme de katkıda bulunacaklardır" değerlendirmesinde bulundu.

Tören sırasında, ICBC'nin Türk iş dünyasının önde gelen şirketleriyle yaptığı 6 "İşbirliği Niyet Anlaşması"nın kurum yetkilileriyle karşılıklı teslimi gerçekleştirildi.  Buna göre, ICBC Proje Finansman Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Liu Jianchang ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, ICBC Proje Finansman Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Liu Jianchang ve Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ICBC Finansal Leasing CEO'su Cong Lin ve Türk Hava Yolları CFO'su Coşkun Kılıç, ICBC Türkiye Genel Müdürü Gao Xiangyang ve Park Holding AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Yüksel ve Ciner Holding CEO'su Kenan Tekdağ, ICBC Türkiye Genel Müdürü Gao Xiangyang ve Arkas Holding AŞ CFO'su Horace Dumitrescu, ICBC Türkiye Genel Müdürü Gao Xiangyang ve Elektrik Üretim AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mete Bülgün "İşbirliği Niyet Anlaşmaları"nın karşılıklı teslimini gerçekleştirdi.

Geceye iş dünyasından, GSD Holding Başkanı Turgut Yılmaz, GSD Holding Genel Müdürü Murat Atım, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk, Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Tamek Holding CEO'su Metin Gürbilek, Mastercard Genel Müdürü Mete Güney, Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperastifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, THY Yönetim Kurulu Genel Müdür Mali Yardımcısı Coşkun Kılıç, Türk-Çin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Onay gibi isimler katıldı.

Etkinlikte ayrıca ICBC Tekstilbank Yönetim Kurulu da açıklandı. Verilen bilgiye göre Yönetim Kurulu Başkanlığına Xu Keen getirilirken, Gao Xiangyang Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür, Wang Qiang Yönetim Kurulu Üyesi,  Chen Yubao Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili, Hüseyin İmece, Başbuğ Samancıoğlu, Gülden Akdemir, Bozok Evrenosoğlu ve Halit Döver Genel Müdür Yardımcısı oldu.