PARİS (AA) - Fransa'nın en eski ve en büyük siyaset akademisi kabul edilen SciencesPo Paris Üniversitesinde başörtülülere destek amaçlı "Başörtüsü Günü" (Hijab Day) etkinliği düzenlendi. 

Fransa'da geçtiğimiz günlerde hükümet nezdinde üniversitelerde başörtüsünü yasaklama projesine karşı gerçekleştirilen etkinlikte günlük hayatlarında başörtüsü takmayan öğrenciler okula başörtüsü takarak geldi.

Müslüman ve Müslüman olmayan öğrencilerin ortak hazırladığı gün için okulun girişinde ücretsiz başörtüsü dağıtılırken etkinliğe bazı erkek öğrencilerin de başörtüsü takarak destek verdiği gözlemlendi. 

İnternette yayınladığı bildirgede Fransa'da başörtüsünün "laiklik ve Cumhuriyet karşıtı" gibi yanlış bir imajla tanıtılmasına karşı çıktıklarını belirten "Hijab Day" adlı öğrenci kolektifi gün boyu düzenlen etkinlikte Müslüman olmayan öğrencilere başörtüsü hakkında bilgi verdi. 

- "Bizi kölelere benzeten bakana cevabımız Başörtüsü Günü"

Etkinliğe destek veren ve günlük hayatında da başörtüsü takan lisans öğrencisi Sonia, Fransa Kadın Hakları Bakanı Laurence Rossignol'ün başörtülü kadınları "Amerika'da köleliği kabul eden siyahilere" benzetmesini eleştirerek, "Bizi kölelere benzeten Bakan'a cevabımız Başörtüsü Günü." dedi. 

Fransa Başbakanı Manuel Valls'in de üniversitelerde başörtüsünü yasaklatma girişimini meşru kılacak herhangi bir gerekçe olmadığının altını çizen Sonia, "Başörtüsü, üniversitelerde laikliği tehdit etmiyor." yorumunda bulundu. 

- "Başörtüsü meselesi tamamen yapay bir tartışma"

SciencesPo'da bu yıl yüksek öğrenimlerine başlayan Fakassi ve Saadia ise başörtüsü yasağının Fransız hükümeti tarafından birdenbire ortaya atılmasını eleştirerek, "Başörtüsü meselesi tamamen yapay bir tartışma, Fransa'nın asıl sorunları ekonomik kriz ve işsizlik." değerlendirmesinde bulundu.

"Başörtüsü Günü" etkinliğinin asıl amacının başörtüsü hakkındaki "sır perdesini kaldırmak" olduğunu ifade eden Fakassi, özellikle aşırı sağdan bu etkinliğe yönelik eleştirileri dikkate almadığını ve SciencesPo öğrencilerden gelen yoğun destekten dolayı mutlu olduğunu belirtti. 

- "Kimse kadınların ne giymek istediğine karışmamalı"

"Başörtüsü Günü" için okula özel olarak başörtüsü takarak gelen ve adını vermek istemeyen Filistinli değişim programı öğrencisi ise bu etkinlikle Fransa'da ayrımcılığa uğrayan başörtülü kadınlara destek olunduğunu söyledi.

Ortodoks bir aileden gelen fakat birçok başörtülü Müslüman arkadaşı olduğunu söyleyen öğrenci, "Buradaki Müslümanları çok iyi anlıyorum, birçok arkadaşım sadece başörtüsü taktığı için sokakta yüzlerine tükürüldü ve sözlü tacize uğradılar. Bugün burada genel bir zulme karşı çıkmış oluyoruz." dedi. 

Her kadına istediğini giyme hakkı tanıldığı takdirde özgürlükten bahsedileceğini belirten Filistinli öğrenci, "Kimse kadınların ne giymek istediğine karışmamalı. Başörtülüler eleştirilebiliyor fakat sokağa çıplak veya bikiniyle çıkanlara laf söylenmiyor, bu haksızlık." yorumunda bulundu.