ABD Merkez Bankası (Fed), gösterge faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Böylece 2006'dan beri ilk kez faiz artıran Fed, yeni bir dönemin de kapısını aralamış oldu. 

Küresel piyasalarda nefeslerin tutulmasına neden olan aralık ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, beklendiği gibi faiz artış kararıyla sona erdi.

Kritik toplantının sonuç bildirisine göre, Fed Başkanı Janet Yellen liderliğinde bir araya gelen FOMC üyeleri, tam 7 yıldır sıfıra yakın tutulan politika faiz oranını, yüzde 0-0,25 aralığından, yüzde 0,25-0,50 aralığına artırma kararını oy birliğiyle aldı. 

Fed, en son Haziran 2006'da artırdığı faiz oranlarını, ABD'deki mortgage krizinin ekonomiyi çöküşe sürüklemesi nedeniyle hızla indirmeye başlamış ve 16 Aralık 2008'de yüzde 0-0,25 aralığına kadar çekmişti. 

Fed, ekonomik tahminlerini revize etti

ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,1'de bırakırken, gelecek yıla ilişkin ortalama büyüme tahmini ise yüzde 2,3'den yüzde 2,4'e çıkardı.

Fed, bununla birlikte bu yıla ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 0,3 ila 1,00 aralığından yüzde 0,3 ila 0,5 aralığına düşürürken, gelecek yıla ilişkin beklenti aralığını ise yüzde 1,5 ila 2,4'ten yüzde 1,2 ila 2,1 aralığına çekti. 

Öte yandan, Fed'in işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 4,9 ila 5,2 aralığından yüzde 5'e revize edilirken, gelecek iki yıla yönelik tahmin aralıkları ise sırasıyla yüzde 4,3 ila 4,9 ve yüzde 4,5 ila 5,0 olarak belirlendi. 

Buna göre, üyeler, faiz oranlarının gelecek yıl sonu itibariyle yüzde 1,4'e yükselmesini bekliyor. 

"Kademeli bir artış hızı izleyeceğiz"

Fed Başkanı Janet Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz oranlarını yükseltmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. 

Yellen, ilk faiz artışının ardından kademeli bir yol izleneceğini belirterek, "Gelecek politika kararlarımızı ekonominin gelişimine göre ayarlayacağız ve kademeli bir artış hızı izleyeceğiz" dedi. 

Alınan kararın, faiz oranlarının 7 yıl boyunca sıfıra yakın tutulduğu olağanüstü bir dönemi sonlandırdığını vurgulayan Yellen, "Faiz artışı, iş gücünün eski haline getirilmesi, gelirlerin yükseltilmesi ve milyonlarca Amerikalının yaşadığı ekonomik zorlukların azaltılması yönünde kaydedilen ilerlemeyi tasdik ediyor. Ayrıca, Komite'nin ekonominin güçlenmeye devam edeceğine yönelik güvenini yansıtıyor" diye konuştu. 

Fed Başkanı Yellen, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, faiz artışına yıl bitmeden başlamalarının tedbirli bir yaklaşım olduğunu savundu. 

Yellen, bir gazetecinin kademeli artışın tam olarak ne anlama geldiği yönündeki sorusuna ise "Kademeli ifadesi, mekanik değil iyi zamanlanmış bir faiz artış yolu izleyeceğimiz anlamına geliyor. Eşit zaman aralıklarına yayılmış ve eşit miktarda faiz artışları yapacağımız anlamına gelmiyor" yanıtını verdi. 


AA