ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ABD Senatosu'nda yaptığı yarıyıl sunumunda, FED'in faiz artırımına enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine yaklaştığından emin olmadan başlamayacağını ancak, zamanlamaya ilişkin sözel yönlendirmenin değişeceğini bildirdi.
Yellen, Senato Bankacılık Komitesi önünde yaptığı yarıyıl sunumunda, ekonominin genel durumu ve uygulanan para politikası hakkında bilgiler vererek, senatörlerin sorularını yanıtladı. Ekonominin son dönemde tam istihdam doğrultusunda büyük gelişme gösterdiğini vurgulayan Yellen, buna karşın enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu yüzde 2 hedefinden uzaklaştırdığını ifade etti. 

Ücretlerdeki artışın işgücü piyasasındaki güçlenmeye karşın çok zayıf kaldığını kaydeden Fed Başkanı, halen birçok Amerikalı'nın iş aradığı ve uzun vadeli işsizliğin istenilen seviyenin üzerinde olduğunu dile getirdi. 

Yellen, başta Avro Bölgesi, Japonya ve Çin olmak üzere küresel zayıflığın da ABD ekonomisi için aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirterek, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) faizleri artırma konusunda sabırlı olmaya yönelik kararının, ekonomik şartların faiz artırımına gelecek iki toplantı süresince hazır olmayacağı anlamına geldiğini kaydetti. 

FOMC'nin, ekonomik şartların iyileşmeye devam etmesi durumunda faiz artırımını değerlendirmeye alacağını belirten Yellen, "Komite bundan önce sözel yönlendirmesini değiştirecek. Ancak, sözlü yönlendirmedeki bu değişikliğin Komite'nin faiz oranını gelecek iki toplantıda artıracağı şeklinde okunmaması önemli. Değişiklik, şartların faiz artışına herhangi bir toplantıda başlayabilecek derecede iyileşme gösterdiği şeklinde yorumlanmalı" ifadelerini kullandı. 

Yellen, faiz artışına başlanmasının istihdam sektöründeki güçlenmenin beklendiği gibi devam etmesi ve enflasyonun orta vadede yüzde 2'ye yaklaştığından emin olunması halinde uygun olacağını vurguladı. 

FED Başkanı Yellen, sunumunda, ekonominin genel durumu ve uygulanan para politikası hakkında bilgi vererek, senatörlerin sorularını da yanıtladı. 

Fed'in denetimine ilişkin yasa tasarısına siyasi baskılar yaratacağı gerekçesiyle karşı çıktığını belirten Yellen, "Fed'in denetimine şiddetle karşı olduğum konusunda çok açık olmak istiyorum. Operasyonlarımızın, finansal durumumuzun ve Kongre'nin bize verdiği sorumlulukların daha iyi anlaşılması için gerekli olan bilgileri Kongre ve kamuyla paylaşmamız ve şeffaf olmamız bir zaruret. Ancak, Fed'in denetimine ilişkin yasa teklifi para politikasını siyasallaştırır ve Fed'in kısa vadeli politik baskılara maruz kalmasına neden olur" ifadelerini kullandı.

Fed'in tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine politik baskılardan uzak olduğunda ulaşabileceğini savunan Yellen, 1970'li yıllara atıfta bulunarak, bu dönemde siyasi baskı altında olan Fed'in enflasyondaki artışı engelleyemediğini anlattı. 

"Artan gelir eşitsizliğinden derin endişe duyuyorum"

Mali politikaların da ekonomik istikrar açısından önemli rol oynadığını kaydeden Yellen, senatörlerin vergi sistemi ve diğer mali konulara ilişkin sorularını yanıtlamazken, ekonomik duruma yönelik soruyu, "Artan gelir eşitsizliğinden derin endişe duyuyorum" şeklinde cevapladı. 

FOMC'nin yapısına yönelik değişiklikler ve New York Fed Başkanı'na tanınan ayrıcalıklar konusundaki soruları da yanıtlayan Yellen, "New York Fed Başkanı'nı Fed'in Başkan Yardımcısı olarak atama kararı, New York Fed'in açık piyasa işlemlerini banka adına yürüttüğü gerçeğini ve finansal piyasalara yönelik derin uzmanlığını yansıtıyor'' diyerek, Fed'in yapısına ilişkin değişiklik önerilerini desteklemediğine işaret etti. 

"Döviz manipülasyonuna karşı tetikte olmalıyız"

Yellen, döviz manipülasyonuna karşı tetikte olunması gerektiğini belirterek, bunun para birimlerinin değerini etkileyen birçok faktör olması nedeniyle önüne geçilmesi zor bir sorun olduğu görüşünü paylaştı. Obama yönetiminin bu konudaki girişimlerini izlediğini söyleyen Yellen, gerekirse Fed olarak destek vermeye hazır olduklarını bildirdi. 

Yellen, sözlerini ticari anlaşmalarda döviz manipülasyonuna yönelik yaptırımlara yer verilmesine, bunun para politikasını kısıtlayacağı gerekçesiyle karşı olduğunu belirterek tamamladı. 

Fed Başkanı Janet Yellen, yarın da Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde sunum yapacak.