ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), üç Müslüman gencin üç gün önce Kuzey Carolina eyaletinde öldürülmesiyle ilgili ön soruşturma başlattı.
FBI'dan yapılan açıklamada Kuzey Carolina Üniversitesi yerleşkesi yakınında Chapel Hill kasabasında işlenen cinayetlerde herhangi bir federal yasa ihlalinin olup olmadığını belirlemek amacıyla ön soruşturma başlatıldığı belirtildi. 

Bu arada cinayetmlerin ardından polise teslim olan 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks'in birinci derece cinayetle suçlandığı kaydedildi. 

Müslüman gençlerin yakınları ve bir çok kişi, cinayetlerin nefret suçu olduğunu savunurken katil zanlısının eşi, Hicks'in İslam karşıtı olduğu iddialarını reddetti. 

ABD'deki Müslümanların haklarını savunan Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), yaptığı açıklamada yetkililere cinayetlerle ilgili iddiaları bir an önce aydınlığa kavuşturmaları çağrısında bulunarak ''Bu dava, Müslüman toplumunun güvenlik ve aidiyet duygusu açısından hızla bir dönüm noktası haline dönüşüyor'' dedi. 

Salı günü Chapel Hill'de 23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed başlarına ateş edilerek öldürülmüştü.

Olayın ardından Kuzey Carolina'da ve ABD'nin bir çok yerinde üç Müslüman genç için anma törenleri düzenlenmişti. "MuslimLivesMatter (Müslümanların  Hayatı Değerlidir)" ve "EndIslamophobia (islamofobiyi durdurun)"  yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, cinayetlere yeterince yer vermeyen ABD medyasına tepki göstermişti. 

Polis, otoparkla ilgili bir komşu anlaşmazlığı ihtimali üzerinde dururken katil zanlısı Hicks'in sosyal medyada kendini "ateist" olarak tanımlaması ve din karşıtı söylemlerde bulunması, cinayetlerin kurbanların Müslüman kimlikleri nedeniyle işlendiği şüphesine neden olmuştu. Cinayet, sosyal medyada da tüm dünyadan Müslümanların tepkisini çekmişti.