FRANKFURT - ABDULSELAM DURDAK (aa)
Uluslararası ekonomi kuruluşlarının uzmanları, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), yarınki toplantısında yeni bir tedbir planı açıklamayacağını ve bankanın daha önce uyguladığı para politikalarını sürdüreceğini düşünüyor. 

ECB, devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'ta başlamış ve banka bu kapsamda Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamayı ve talebi canlandırmayı hedeflediğini açıklamıştı. 2016 yılının eylül ayında sonlandırılması beklenen parasal genişleme programıyla, banka bilançosunun 1 trilyon avrodan fazla büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.

Bölgede çok düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden ECB Başkanı Mario Draghi'nin deflasyon risklerine karşı alacağı olası yeni tedbirler ve parasal genişleme programına ilişkin yeni detaylar, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Ayrıca, bankanın parasal genişleme programını planlanan tarihten önce bitirme ihtimali de piyasalarda konuşulmaya başlandı. 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan analistler, bankanın yarın Frankfurt'ta gerçekleştireceği toplantıda bölgede uzun süreli çok düşük enflasyona karşı yeni bir tedbir planı açıklamayacağını belirtiyor. Ayrıca analistler, bankanın alması gereken tedbirleri aldığını ve parasal genişleme programının planlanan tarihten önce sonlandırılmasını beklemediğini ifade ediyor.

DekaBank Sanayileşmiş Ülkeler Analiz Müdürü Andreas Scheuerle, yarınki toplantıda Draghi'nin, Avro Bölgesi'ndeki reformlara duyulan ihtiyaca vurgu yapacağını belirterek, "Bu durum yeni bir şey değil. Draghi ayrıca parasal genişlemenin ardından Avro Bölgesi'ndeki politikacıların harekete geçmesi gerektiğini ifade edecek" dedi.