ŞANGHAY (AA) - Çin'de ay takvimine göre dolunayın ilk görüldüğü gece olan Yüenşiao (Fener Bayramı) kutlanıyor.
Ülkedeki en büyük geleneksel bayramlardan olan Fener Festivali kutlamalarına, Şanghay kentinde modern binaların arasında bulunan Yüyüen Bahçeleri evsahipliği yapıyor.

Çin'in ekonomi ve finans lokomotifi Şanghay'daki "Çin Mahallesi" olarak da bilinen bölgede, ışıklarla donatılmış geleneksel figürlerin sergilendiği meydanlar, ziyaretçilere görsel ziyafet sunuyor. 

Geleneksel Çin mimarisine göre yapılan binaların bulunduğu dar sokaklarda halk, birbirinden ilginç ışık gösterilerini izlemek için uzun kuyruklar oluştururken, özellikle hayvan takvimine göre Maymun yılına girilen ülkedeki en popüler tarihi efsanelerden olan dev "Sunvukong" (maymun adam) figürü büyük ilgi çekiyor.

- Sevgililerin de bayramı 

Batı Han Hanedanlığı (MÖ 202-MS 8) döneminde kutlanmaya başlayan "Yüenşiao", Doğu Han Hanedanlığı İmparatoru Mingdi'nin Budizm'i seçmesi ve aynı günün Buda'nın dünyaya geldiği tarih olduğunu öğrenmesiyle bayram ilan edildi. 

Budizm'i benimseyen dönemin imparatoru, bu gece fener yakarak Buda'ya olan saygısını göstermeye başladı. İmparator, halka da aynı şekilde fenerler yakarak yüksek yerlere asmalarını emretti ve bu kutlama şekli geleneksel hale geldi. Gün, Tang Hanedanlığı döneminde görkemli törenlerle kutlandı.

Fener Bayramı'nda Çinliler, suda haşladıkları yuvarlak şekildeki pirinç unundan yapılmış tatlılar yiyerek aileleriyle bir araya geliyor. Bayram, sonraları Çin'de sevgililerin de bayramı olarak anılmaya başlandı. 

Koyun yılını geride bırakarak maymun yılına giren Çin'de yeni yıl kutlamaları Fener Bayramı ile sona eriyor.