BRÜKSEL (AA) - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Buraya (Brüksel) uzlaşmak için geldim. Bunu, Avrupa'yı bölünmüş değil birlik olarak görmek isteyenlere borçluyuz" dedi.

Çipras, Brüksel'de yapılan Avro Bölgesi liderler zirvesi girişinde açıklamalarda bulundu.

Uzlaşmaya hazır olduklarını belirten Çipras, "Bunu, Avrupa'yı bölünmüş değil, birlik olarak görmek isteyenlere borçluyuz. Eğer bütün taraflar uzlaşırsa bu akşam bir anlaşmaya varırız" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da Yunanistan'ı Avro Bölgesi'nde tutmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Sadece Yunanistan'ın geleceğinin söz konusu olmadığına dikkati çeken Hollande, "Söz konusu olan Avrupa" ifadesini kullandı. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Yunanistan'la her koşulda anlaşmaya varılmayacağına işaret ederek, "Yunanistan'la 'bedeli ne olursa olsun' anlaşma yapmayız" dedi.

Yunanistan'ın güvenilirlik ve inandırıcılığını kaybettiğini söyleyen Merkel, görüşmelerin zor olacağını kaydetti. 

Slovenya Başbakanı Miro Cerar da "Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasını yeğleriz ama bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekli. Yunanistan Hükümeti sorumluluklarını yerine getirmeli" değerlendirmesini yaptı.

Geçmişte yaşananların Yunanistan'a duydukları güveni zedelediğini anlatan Cerar, "Eğer mümkünse anlaşmaya varılmasını sabırla bekliyoruz ama Yunanistan güvenilir bir ortak olduğunu ispat etmeli" diye konuştu.

Malta Başbakanı Joseph Muscat ise maliyeti her ne olursa olsun Yunanistan'ı Avro Bölgesi'nde tutamayacaklarını bildirdi.

Yunanistan'da durumun daha kötüye gittiğine dikkati çeken Muscat, "On gün önce yeterli olan bugün yeterli olmayabilir. Çünkü Yunanistan'da durum daha kötüye gitti. Burada bütün seçenekleri konuşuyoruz. İlk tercih Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasıdır" ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise son saniyeye kadar bir anlaşma için çabalayacağını söyledi.