FRANKFURT (AA) - Almanya'da bu yılın ilk çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,7 arttı. 

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı ikinci tahmin verilerine göre, Almanya’da 2016 yılının ilk üç aylık diliminde mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH artışı, önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,7 düzeyinde gerçekleşti. GSYH, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine oranla ise yüzde 1,6 artış gösterdi. 

Böylece ikinci tahmin büyüme verisi, daha önce açıklanan ilk veriler doğrultusunda gerçekleşti. 

Ülkede çeyrek bazda kıyaslandığında, büyümeye pozitif katkılar çoğunlukla iç talepten geldi. Özellikle sabit sermaye oluşumu yılın başından belirgin bir artış gösterdi. Hanelerin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,4 ve ve kamunun nihai tüketim harcamaları da yüzde 0,5 arttı. 

Bu dönemde dış talep de artış kaydetti. Geçici hesaplamalara göre, mal ve servis ihracatı bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1 yükseldi. Ancak ithalat ihracattan yüzde 1,4’le daha fazla arttı. Aritmetik olarak ihracat ve ithalat dengesi büyümeye yüzde 0,1 puanlık bir düşüş etkisi yaptı. 

Yıllık bazda da büyümeye katkı çeyreklik bazda olduğu gibi iç talepten geldi. Hane halkı nihai tüketim harcamaları bu dönemde yüzde 1,8, kamu nihai tüketim harcamaları da yüzde 2,7 yükseldi. Bu dönemde ihracat ve ithalat dengesi, büyümeye aritmetik olarak yüzde 0,5 puanlık aşağı yönlü etki yaptı. 

Öte yandan, 2016 yılının ilk çeyreğindeki ekonomik büyüme performansı yurt içinde istihdam edilen 43,1 milyon kişiyle gerçekleşti.