FRANKFURT (AA) - Almanya ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla beklentiler paralelinde yüzde 0,3 büyüdü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) bugün açıkladığı nihai verilere göre, Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 0,3 yükseldi. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,4 olan büyüme verisi ise revize edilmedi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisinde üçüncü çeyrekteki büyümede, özellikle yurt içi nihai tüketim harcamaları etkili oldu. Hane halkı ve kamunun nihai tüketim harcamaları belirgin şekilde yükseldi. Ancak, brüt sermaye oluşumu hafif azaldı.

 Söz konusu dönemde, Almanya'nın ihracatı yüzde 0,2, ithalatı da yüzde 1,1 yükseldi. İthalatın ihracattan fazla artması nedeniyle dış ticaret ise büyümeyi olumsuz etkiledi. İhracat ve ithalat dengesi yıllık bazdaki GSYH artışına yüzde 0,4 puanlık aşağı yönlü etki yaptı.

Veriler ayrıca ülkede yıllık bazda mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH'nin yüzde 1,7 arttığını ortaya koydu. Böylece, ülkede GSYH artışı çeyreklik ve yıllık bazda daha önce 13 Kasım’da açıklanan öncü veriler paralelinde gerçekleşti.

Yıllık bazdaki büyümeye en fazla olumlu katkıyı iç talep yaptı. Bu dönemde, hanelerin nihai tüketim harcamaları yüzde 2,1 ve kamu nihai tüketim harcamaları da yüzde 2,9 arttı. Dış ticaret ise bu dönemde ülkenin büyümesine katkı sağlamadı.

Öte yandan, 2015 yılının üçüncü çeyreğindeki ekonomik performans, yurt içinde istihdam edilen 43,2 milyon kişiyle gerçekleşti.