Dünyanın en iyi 200 üniversitesi sıralamasında ABD 75 üniversite ile zirvede yer alıyor, onu 32 üniversite ile İngiltere takip ediyor. Türkiye, ilk 200’de yok.  200-400 sıralamasında 4 üniversitemiz: Bilkent, İTÜ, ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerimiz yer alıyor.


Türkiye’nin 2023 yılı hedefi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer almak. Bu hedefin gerçek olmasını çok arzu ederim. Başta ABD olmak üzere, Almanya, Japonya ve İngiltere gibi köklü ülkelerin dünya çapında markalar oluşturmasını açıkçası kıskanarak izlemişimdir. Neden bizim bir Coca Cola, bir Mercedes, bir Sony, bir Harvard, bir Oxford gibi dünya markalarımız olmadı?  Tabi,  ülkemizin sanayi geçmişi, Almanya, Japonya, ABD ve İngiltere gibi asırlar öncesine uzanmıyor. Bu ülkelerin yanında sanayi geçmişimize baktığımızda çırak olduğumuzu görüyoruz. Türkiye’nin sanayi geçmişi 50-60 yıl öncesinden başlıyor. Dış ticarette ise çok daha yeniyiz, 30 yıllık bir geçmişimiz var. Kısa sürede ekonomide, dış ticarette ve sanayide geldiğimiz noktayı küçümsemek istemiyorum ancak,  Wal-Mart gibi tek bir Amerikan şirketi yıllık 500 milyar dolar ciroyu aşarak, Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefi olan bu rakamı yakalamış olması düşündürücüdür. Bir tek Amerikan şirketinin gücü, neredeyse ülkemizin gücüne eşit.

DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ
Bu yazımda esas üzerinde durmak istediğim konu ise eğitim ile ilgili. 2012 yılı itibarıyla 168 üniversitemiz var. Bunlardan 103’ü devlet üniversitesi, 65’i ise özel vakıf üniversiteleri… 7 tane de vakıf meslek yüksekokulumuz bulunuyor. Şimdi bu kadar devlet ve özel vakıf üniversitelerimizden acaba kaç tanesi ilk 50, ilk 100, hatta ilk 200 üniversite arasına girebildi? Tek bir üniversite bile yok. Timeshighereducation  “2011-2012 Dünya Üniversite Sıralaması”  Amerikan ve İngiliz üniversitelerinin açık ara üstünlüğünü ortaya koyuyor. İlk 200 üniversite sıralamasında ABD 75 üniversite ve yüzde 37,5 oranla birinci sırada yer alıyor. ABD’yi, 32 üniversite ve yüzde 16’lık oranla İngiltere takip ediyor. ABD ve İngiltere birlikte dünyanın en iyi 200 üniversitesi sıralamasında yüzde 53,5 oranla ezici bir üstünlük elde ediyor. Dünyadaki en iyi üniversitelerin yarısından fazlası bu iki ülkede bulunuyor. ABD ve İngiltere gücünü bu üniversitelerden alıyor. 

 


Harvard,  Stanford,  MIT, Princeton, Oxford, Cambridge gibi dünya markası olmuş bu üniversiteler,  ABD ve İngiltere’nin dünyadaki gücünü yansıtıyor. Keşke bizim de böyle marka üniversitelerimiz olsaydı. Sanayi geçmişimizde olduğu gibi, üniversite geçmişimiz de çok yeni. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında Bilkent Üniversitesi 201-225 arasında yer alıyor.  İstanbul Teknik Üniversitesi 276-300, Ortadoğu Teknik Üniversitesi yine 276-300, Boğaziçi Üniversitesi ise 301-350 arasında yer alıyor. 4 üniversitemizin dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasına girmeleri de önemli bir başarı. Bu dört güzide üniversitemizi kutluyorum. Ancak gönül daha çok üniversitemizin listeye girmesini arzu ediyor.

YURT DIŞI ÜNİVERSİTE REHBERİ
Ekovitrin, Eylül sayısında yurt dışı üniversite eğitimini kapak konusu yaptı.  Horizon Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Grubu; yurt dışında üniversite okumanın şartlarının neler olduğunu, hangi ülkenin ne gibi imkanlar sağladığını, yurt dışında üniversite okumanın maliyetlerini EKOVİTRİN için araştırdı. Horizon Genel Koordinatörü Emel Öner’in titiz bir çalışmayla ortaya koyduğu bu araştırma Türkiye’de üniversite okuma imkanı elde edemeyip de yurt dışında bir üniversiteye gitmek isteyen gençlerimiz için adeta bir rehber niteliğinde. Katkılarından dolayı Horizon Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gültekin ve Genel Koordinatör Emel Öner’e çok teşekkür ediyorum.

Acaba nerede üniversite okumak daha cazip, Türkiye’de mi, yurt dışında mı? Kararı varın siz verin.

Saygılarımla…