Yılın son çeyreğine girdiğimizde olağanüstü gelişmeler önceki dönemlere istinaden nispeten azalırken beklentiler gerçekleşmeye başladı. Birçok ülke Merkez Bankası için Eylül’ün karar ayı olmasına rağmen, ABD ve Japonya’nın bu dönemi pas geçtiğini gördük. FED, yaklaşmakta olan ABD Başkan seçimi öncesi faiz artırım konusunda çekimser davranırken BOJ atılacak adımlar için bir süre daha bekleyeceğini belirtti. Bankalar arasında sadece TCMB sadeleştirme politikaları çerçevesinde faiz indirimlerine devam ederek para politikası yol haritasında değişikliğe gitmeyeceğinin sinyallerini verdi.

TÜRKIYE, DIŞ ŞOKLARA HAZIR MI?
Temmuz ayı içerisinde yurt içerisinde yaşanan olumsuz gelişmelerin etkisinin büyük bir kısmı atıldı. Son olarak kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin yatırım yapılabilir kredi notunu aşağı revize etti. Aynı kurum 1994 yılında kredi notumuzu düşürdüğünde zaten zayıf olan ekonomik temelimiz ciddi şekilde sarsılmış ve krizin yaşanmasına sebep olmuştu. Ancak aradan geçen süre zarfında benzer dış şokların yaşanması ve içeride yaşanan ekonomik krizler ülke ekonomisinin yönetimine hep yeni bir tecrübe olarak eklendi. Bu süreçlerden alınan derslerin doğru kullanılması neticesinde Moody’s kararına piyasaların aşırı tepki vermemesini sağladı. İçeriğe bakıldığında ise daha çok siyasi kaygılardan dolayı alınan bir karar olması neden tepkinin sınırlı kaldığını göstermektedir. Önümüzdeki günlerden diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da Türkiye’nin notuna ilişkin değerlendirme gelmesini bekliyoruz. Özellikle Sayın Mehmet Şimşek’in kredi notumuzun seyrini önemsediğini ve bunu düzeltecek adımların hızlı bir şekilde atılacağının belirtilmesi yeni gelecek dış şoklara hazırlıklı olduğumuzu gösteriyor.

DOLAR KURU NE OLUR?
Yıl sonuna yaklaştıkça gelişmekte olan ülke para birimlerinin Dolar karşısında değer kaybına devam etmeye devam ediyor. Kasım ayında yapılacak seçime kadar bu durumun devam etmesi Dolar’ın 3 Lira üzerinde kalmaya devam etmesini sağlayabilir. TL’nin güç kazanmaya başlaması ile beraber 2,9760 ve 2,9550 önemini korurken 2,92 seviyesinin altına inmesini beklememekteyiz.