Çin çok eski bir medeniyet.  Avrupa ilkel tarım toplumu aşamasında yaşarken Çin'de sanayi mevcuttu. Kağıt, ipekli dokum, barut, havai fişek, balon ile  hava taşımacılığı ve kağıt para  Çin icadıdır.

Çin'in en büyük talihsizliği İngilizler ile  başlıyor. İngiliz Afyon tacirleri, Çin'de afyon ticareti yapmak istiyorlar. Çin Kralı karşı çıkıyor. Meşhur afyon savaşı  yapılıyor. İngilizler, taşınır toplar sayesinde Kralı yeniyor ve Çin afyon ticaretine izin vermek zorunda kalıyor.

Çin ülkesi "afyon felaketi" ile  yerle yeksan oluyor. Sanayi çöküyor. Tarımda verim kayboluyor. Çin ekonomisi üretkenliğini kaybediyor. Meydana gelen ekonomik çöküntüyü siyasal çöküntü takip ediyor. Çin halkı, saygı duyduğu Kralına karşı isyan etmeye başlıyor.

İsyanı koordine eden Mao başarılı oluyor. Kral kaçmak zorunda kalıyor.

Mao'nun komünist partisi  "toplumsal çöküntünün kökeninde AFYON kullanımı olduğunu" biliyor. İlk iş olarak ülke, Afyon kullananlardan temizleniyor.  Ülkeye afyon sokanlar ve  afyon işine  bulaşanlar idam ediliyor.   

Çin afyon ve afyonkeşlerden temizleniyor. Çin ekonomisi hızlı bir gelişme sürecine giriyor. Bilinen klasik teknoloji ile yola çıkılıyor. Yetmiyor yeni teknolojiler üretime uyarlanıyor. Günümüzde Çin, tuzlu suda pirinç üretiyor, dünyanın en büyük güneş panelini kuruyor, uzaya uydu ve araç gönderiyor....

Afyonkeşlerden kurtulan Çin  "Bilgi Toplumuna" evrimleşiyor. 

1980 lerde Çin'den daha iyi durumda olmamıza rağmen, neden geri kaldığımıza cevabı olan bu yazının altına not düşsün.