Avrupa Birliği ülkelerine işçi olarak gidip de çalıştığı işletmeleri satın alarak patron olan binlerce Türk göçmen çocuğu var. “Karakafalı” diye hor gözle bakılan insanların sahibi olduğu 100 bini aşkın işletmede bugün 500 bin civarında kişi istihdam ediliyor. Türk kökenli serbest meslek sahibi işletmelerin sadece Almanya’daki yatırım tutarı 15 milyar Euro’yu bulurken, yıllık ciroları ise 40 milyar Euro’ya ulaşıyor. Bu işletmelerin büyük bir çoğunluğunu döner büfeleri, lokantalar ve küçük marketler oluştursa da Avrupa Birliği ekonomisine entegre olan ve kurumsal alt yapısı güçlü Türk kökenli firmalar da bulunuyor. İşte bunlardan biri Suntat Europe. Çorum Sungurlulu Baklan kardeşlerin 33 yıl önce Almanya’nın Mannheim şehrinde küçük bir marketle başlattığı ticari faaliyet, bugün Almanya dahil Avrupa Birliği’nin hemen hemen her ülkesinde ürünlerini müşterisiyle buluşturan dev bir gıda grubu haline geldi. Anadolu’nun güneşinde pişip olgunlaşan lezzetli Türk gıda ürünlerini Avrupa pazarına sunan Suntat Europe, bugüne kadar hiçbir firmanın elde edemediği bir başarıyı yakaladı.
Türk firması son bir yıl içerisinde “SUNTAT” markalı gıda ürünlerini Almanya pazarında 9 bin Alman marketi ile yine bu ülkedeki 22 bin etnik markette müşterisiyle buluşturdu. Suntat Europe Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Baklan ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Kadir Baklan, ürün çeşitliliği, satış yapılan market sayısı ve elde edilen ciro olarak Avrupa’nın en büyük gıda firmaları arasında yer aldıklarını söylüyor. Kadir Baklan, Türkiye’deki tesislerinde ürettikleri paketlenmiş gıda ürünlerini dünyada 54 ülkeye ihraç ettiklerini de vurguluyor.
Ben gezip gördüm. Suntat Europe firmasının Mannheim’daki merkezinin mükemmel bir alt yapısı var. Bu merkezde yönetim ofislerinin yanı sıra, son derece modern ve dijital teknolojinin kullanıldığı 30 bin metrekarenin üzerinde adeta bir lojistik üs yer alıyor. Müşteriler ürün stoklarını bilgisayar üzerinden görüp, elektronik ortamda siparişlerini veriyor. Ürünler bu merkezden bin 200 kilometre uzaklıktaki satış noktalarına bile en geç 24 saat içinde ulaştırılıyor.
Suntat Europe Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Baklan ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajı Şubat sayımızın kapak konusu yaptık. 1960’lı yıllarda Çorum’un Sungurlu ilçesinden Almanya’ya işçi olarak giden rahmetli Adıgüzel Baklan’ın, dört erkek evladı Halil, Mustafa, Ali ve Kadir Baklan kardeşlerin el ele vererek Avrupa gıda pazarında zirveye çıkardıkları bir büyük başarı hikayesinin simgesi olan SUNTAT ülkemiz adına hepimize gurur veriyor. Bu gururu Türkiye’ye yaşatan Baklan kardeşleri kutluyorum.
Avrupa Birliği yaklaşık 60 yıldan bu yana Türkiye’yi tam üyelik için oyalıyor. Ancak Türk iş adamlarının Avrupa ülkelerindeki varlığı; Türkiye’nin AB’de çoktan yerini aldığını gösteriyor. Avrupa Birliği, büyük Türkiye’ye kapılarını kapatırken, Türk göçmenlerin çocukları onların kalesini içten fethetmiş bile…