Hükümet kurulamadı, terör yeniden tırmanışa geçti. Ufukta bir erken seçim görünüyor. Türkiye ve bölgesinde ağustos ayı çok ama çok sıcak geçecek gibi görünüyor. İçerde ve dışardaki olumsuzluklara rağmen ekonomimiz şimdilik ayakta duruyor. Ama sonbaharda Amerikan Merkez Bankası FED faizleri yükseltmeye başladığında bugünkü tablo Türk ekonomisinin aleyhine değişebilir. Piyasalar “arasatta” kalmayı hiç sevmez.
Yunanistan ekonomisinin içine düştüğü durumdan ders çıkarmalıyız. Geçmişte Osmanlı’ya uygulanan “Düyun-u Umumiye” şimdi Avrupa Birliği tarafından Yunanistan’a uygulanıyor. “AB’nin Ağustos Böceği” Yunanistan, 323 milyar avro borcu ödeyebilmesi için 30 yıllık geleceğini Avrupa Birliği’ne ipotek etti.
Yunanistan’ın içine düştüğü dramatik durumu, ağustos sayımızda enine boyuna ele aldık. TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, AB Uzmanı Musa Karademir, İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, Yunanistan’daki ekonomik krizi analiz ettiler. 
 

TEB’İN GİRİŞİM EVİ
Yenilikçi iş fikirlerine kapılarını açan TEB’in girişim evine bugüne kadar 2 bine yakın girişimci başvurdu. Bunların 75’i aynı çatı altındaki Kuluçka Merkezi’ne kabul edildi. İş fikirlerinden 6’sı yatırımcı buldu. Haber editörümüz Köksal Bayramoğlu’nun, TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ile yaptığı özel söyleşiyi ağustos sayımızın kapak konusu yaptık.
 
GÜLLÜOĞLU’NUN 145 YILLIK BAŞARI ÖYKÜSÜ
Ağustos sayımızda yer alan bir başka özel söyleşiyi de Nejat Güllü ile yaptık. Gaziantepli Güllüoğlu markasının 5. kuşak temsilcisi Nejat Güllü, 1871’de büyük dedesi Güllü Çelebi ile başlayan baklavacılık mesleğinin 145 yıllık hikayesini Ekovitrin’e anlattı.
 
TURİZM S.O.S VERİYOR
Ağustos sayımızda önemli bir araştırma dosyasını da “Türk turizm sektörü” oluşturuyor. Turizm 10 yıldan bu yana ilk kez düşüşe geçerken, S.O.S vermeye başladı. Turizmde yaşanan gelişmeler 30 otelin el değişmesine yol açarken, yeni yatırımlar da durma noktasına geldi. Turizmin başına sadece kültürden değil, turizmden de çok iyi anlayan bir bakanın geçmesinde fayda var diye düşünüyorum.
 
AB’NİN HİBE FONLARI
Avrupa Birliği Fon Uzmanı Fatih Öncü, AB’nin KOBİ’leri bekleyen “hibe fonları” konusunda Ekovitrin için bir araştırma yaptı. 1 trilyon avro büyüklüğündeki fondan geçtiğimiz 2007-2013 döneminde Türk KOBİ’leri yeterince faydalanamadı. 2014-2020 dönemini kaçırırsak yazık olur. Fatih Öncü’nün araştırma dosyası Türk KOBİ’lerine ışık tutacak.

Yorumlar