2019 yılının son 5 ayına girmiş bulunmaktayız. Genel olarak piyasalarda ABD-Çin, ABD-Türkiye ve Merkez Bankalarının faiz indirme sürecini konuştuğumuz bir dönem oldu. Bunun yanında, İngiltere’de Başbakan T. May’in istifası, Brexit sürecinin ekim sonuna kadar ötelenmesi, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, Avrupa ekonomisinde resesyon sinyalleri, ABD Başkanı D. Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirileri derken bu yazı uzar gider…

Global piyasalarda bu kadar risk ve belirsizlik olduğu zaman yatırımcıların ilk durağı “güvenli liman” olarak karşımıza çıkar. Bu doğrultuda, 2019 yılı içerisinde ons altında oldukça hareketliydi. Bu yıl içinde en düşük 1265$ ve en yüksek 1440$ seviyelerini test etti. Ağustos ayına girdiğimiz bugünlerde oynaklığın sürmesini bekliyorum. Özellikle ABD ile Çin arasında süren ticaret müzakereleri ve ABD Başkanı D. Trump’ın zaman zaman Çin’i tehdit etmesi derken bu sürecin bir süre daha uzaması muhtemel. Belki sürekli piyasalar aynı konu başlığını fiyatlamıyor olsa bile yine de bu belirsiz ortam altına olan talebi güçlendiriyor. Dolayısıyla altın geri çekilmelerde sınırlı kalıyor. Diğer yandan, Merkez Bankaları 2019 yılındaki endişeler nedeniyle altın stoklarını arttırmaya başladı. Merkez Bankaları tarafından altın alımları toplam talebi arttırıyor. Altına olan ilavelerin önümüzdeki aylarda da sürmesi beklenebilir.

Teknik olarak bu yıl aşmakta zorlandığı ancak yılın kalanında daha rahat seyredeceğini düşündüğüm 1440$ üzeri seyirler bekliyorum. Bu hareketini yapması durumunda 1500$ seviyesine doğru kademeli bir şekilde tepkiler oluşabilir.

Ons altında yukarı yönde beklentim varken, DolarTL için biraz daha temkinli kalmasını beklediğimi eklemek isterim. Dolayısıyla, her iki enstrümanı göz önünde bulundurduysam, gram altın içinse 260 TL üzeri seyirler bir süre daha devam edebilir. Zaman zaman bu seviyenin altına doğru da hareket etme durumu ile karşılaşabiliriz. Bu gibi durumlar belki yatırımcılar açısından fırsat olarak değerlendirilebilir.

Ağustos ayında yine gündem yoğun olacak. Özellikle altın yatırımcısı haber akışlarını yakından takip etmeli…

Herkesin Kurban Bayramı’nı da en içten dileklerimle kutlarım…