UN Ro Ro’nun yeni gemisi, UN İstanbul derin sularda… Uluslararası nakliyeciler UN İstanbul’un denize indirilmesini heyecanlı gözlerle izlediler…
 

1990’lı yılların başında Avrupa’nın ortasındaki eski Yugoslavya topraklarında Sırp’lar Boşnak Müslümanlara karşı büyük bir soykırım ‘Katliam’ başlatmıştı. Türk ihraç ürünlerini Avrupa’ya taşıyan TIR’lara Balkanlar’da geçiş yeri kalmamıştı. O yıllarda UND Başkanı Saffet Ulusoy ve arkadaşları, Türk nakliyecilerin Avrupa’ya geçişlerini sağlamak için alternatif yollar arayışına girmişti. İlk olarak TIR’ları Ro Ro gemileriyle Haydarpaşa’dan İtalya’nın Trieste Limanı’na ulaşımı izin fizibilite çalışmaları yapıldı. Nakliyeciler birleşerek UN Ro Ro Deniz İşletmeleri’ni kurdular ve Ro Ro gemisi alımı için dünyayı dolaştılar. En son durakları ise Almanya’nın Flensburger Tarsaneleri’ydi. İmzalar atıldı ve UN Ro Ro için gemi siparişleri verildi. Peş peşe 12 gemi satın alındı ve Flensburger Tersanesi’nde Türk milli marşı ve alman milli marşlarının okunmasının ardından derin sulara indirildi… Nakliyeciler bu töreni gururla gözleri yaşlı takip etti. Çünkü denize inen kendi malı, kendi emeği ve sahibi olduğu gemilerdi… Saffet Ulusoy ‘un önderliğinde UN Ro Ro’nun filosu her yıl yeni bir gemi ile güçlendi. Nakliyecilik sektörü güçlendikçe ayrılıklar başladı. Bir grup Nakliyeci RODER’i kurarak sektöre farklı bir ivme kazandırdı. UND’nin başkanlığını Çetin Nuhoğlu yaparken RODER’in başına Saffet Ulusoy seçildi. Bu arada UN Ro Ro şirketi 5 yıl önce Amerikalı fon kuruluşu KKR’ye satıldı. Aradan çok zaman geçti. Türk nakliyecilik sektörünün duayeni Saffet Ulusoy ardında hoş sedalar bırakarak aramızdan ayrıldı. Mekanı Cennet olsun… UND ile RODER tekrar bir çatı altında faaliyet gösterme kararı aldı. Nakliyecilik sektörü Avrupa’nın en büyük filolarından birine sahip oldu. Türk nakliyeciler karayolunda da deniz yolunda da güçlerine güç kattı. 2005’ten sonra yine Flensburger Tersanesi’nde muhteşem olay… 8 Şubat 2013. Yine Flensburger Tersanesi’ndeyiz... Bu sefer Türkiye’nin en büyük Ro Ro gemisi UN İstanbul’un denize indirilme töreni.. UN Ro Ro’nun Almanlara yaptırdığı en son Ro Ro gemisi tersaneye sığmayacak kadar büyük. Türk denizcilik sektörü için büyük bir güç. Un İstanbul’un ; uzunluğu 208 metre, araç kapasitesi 280 TIR, seyir sürati 21 deniz mili, Türk bayraklı ve Türk mürettebatlı… UN İstanbul’un denize indirilme törenine yine 100’den fazla nakliyecilik sektörünün temsilcileri katılıyor. Ama bu sefer
farklı duygularla… Çünkü daha önce sahibi oldukları UN RO RO artık uluslar arası bir fon kuruluşu olan KKR’nin... Nakliyeciler daha önceki törenlere kendi gemilerinin filoya katılımı için geliyordu. Bu sefer VİP misafir olarak… O yüzden birçok nakliyeci eski duyduğu heyecanı duymuyor ve gemisin siren sesleri arasında denizi indirilişini izliyordu. Heyecanlanamıyordu. Çünkü artık sahibi, onlar değildi. Kendi malları değil, TIR’larını taşıyan bir firmanın gemisi olarak görüyordu. Ama neticede bu gemide Türkiye’nin bir kazanımı... Türkiye ile Avrupa arasında sefer yapacak. Türk TIR’larını taşıyacaktı… Flensburg da nakliyeciler buruk bir tören izlerken küçük alman çocuklarının ellerindeki Türk –Alman bayrakları ve masum gülümsemeleri törene ayrı bir anlam katıyordu. Almanya’nın kuzeyi, Hamburg- Flensburger hattı en soğuk günlerden biri yaşarken UN İstanbul derin sulara inmiş ve son hazırlıkların yapılması için bekletiliyordu. Biz de bu duygularla tören alanından ayrılırken nakliyecilerden biri “Bak görüyor musun dedi. Saffet Bey’in adını bile kimse anmadı. Almanlar milyarlarca avro para kazandı bu işten ama bir teşekkür bile etmediler” diyerek duygularını
ifade etti. 

SEFER SAYISI 24 KAT ARTTI
Törene katılan davetliler için Hotel Alter Meierhof’da düzenlenen öğle yemeğinde ise Flensburger Tersanesi Müdürü Peter Sierk, iki tahta sandalyeyi göstererek, “Saffet Ulusoy ‘la ilk geminin yapımı ile ilgili imzayı bu sandalyelerde atmıştık. Şimdi bunları brokerimiz Saruhan Bozyakalı’ya hediye ediyorum” dedi. Böylece Saffet Ulusoy’un adı bir kez anılmış oldu. Hatırasını saklamak ise Hamburg’da gemi bokerliği yapan Saruhan Bozyakalı’ya nasip oldu. Bu arada UN Ro Ro’ya büyük emek veren Cüneyt Solakoğlu, Kaptan Cemil Bayülgen’de yıllarca çalıştıkları UN Ro Ro’da yönetim kurulu üyesi olarak görevlerini sürdürüyor. UN Ro Ro’nun yönetimi için CEO koltuğuna getirilen Sedat Gümüşoğlu ise son derece başarılı bir performans gösteriyor. Sedat Gümüşoğlu, UN Ro Ro’nun 2023 vizyonunu açıklarken 2008’den buyana devam eden küresel krize rağmen UN Ro Ro işletmelerinin 260 milyon avro yeni gemi yatırımı yaptığını belirtti.
UN Ro Ro’nun 2007 yılında 9 gemiden oluşan filosunun 12 gemiye çıktığını araç taşıma kapasitesinin yüzde 61 oranında arttığını vurgulayan Gümüşoğlu şu bilgileri verdi: “Pendik ve Ambarlı’dan yapılan Trieste seferlerine Mersin’i ekledik, Ambarlı’dan Fransa’nın Toulon hattını 2010 yılında, Pendik-Köstence hattını da 2011 yılında hizmete açtık. 2007 genelinde 506 gidiş dönüş seferi düzenledik. Açılan yeni hatlarla sefer sayısını yüzde 24 artırarak 626’ya çıkardık.”