2019 yılını yavaş yavaş yarıladık sayılır. Yılbaşından bu yana bakıldığında, Türkiye’de yaşanan gelişmeler, ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmeleri piyasaları yeterince tedirgin etti. Bunların yanına İngiltere’de Brexit sorunsalı, petrol fiyatlarındaki oynaklık ve risk iştahının zayıflamasıyla güvenli limanlara olan talebin canlanması. Kısacası ilk 5 ayı oldukça hareketli geçirdik ama birçok konunun detayı önümüzdeki aylara saklı. Gelelim Haziran ayına, yine Türkiye, İngiltere, ABD-Çin konu başlıkları gündemi dolduracaktır.   

HAZİRAN AYININ İLK HAFTASI, İNGİLİZLERİ TAKİP ETMEK GEREKİYOR

Normal şartlarda Brexit için son gün 29 Mart tarihiydi. Ancak İngilizler kendi içlerinde bir anlaşmaya varamadıkları için bu durum 31 Ekim 2019 tarihine ötelendi. İngiltere açısından olumsuz bir tablo ve bunu Sterlin üzerinde de hissedebiliyoruz. 3 Haziran haftası Brexit anlaşması milletvekillerinin değerlendirmesi için parlamentoya yeniden sunulacak. Parlamentoda yine yoğun bir hafta olabilir ve anlaşmaya varamazlarsa işlerin daha da çıkmaza girebileceğini düşünüyorum.

12 HAZİRAN TCMB FAİZ KARARI GÜNDEMDE OLACAK

Türk varlıkları açısından hareketli günler geçiriyoruz. USDTL kurunun zaman zaman yukarı yönde hareket etmesi piyasaları tedirgin ediyor. Bu süreçte TCMB’nin piyasa ile iletişim halinde olması agresifliğin önüne geçiyor. En son yapmış olduğu nisan ayı toplantısında tonunu değiştirerek piyasaların kafasını karıştıran TCMB, haziran ayı toplantısı için faiz indirimi beklentisini de azaltmış oldu. 12 Haziran gününe kadar piyasada ciddi bir oynaklık olmaz ve kurlarda sakin seyirler sürerse bu durum Merkezin haziran toplantısını da pas geçmesini sağlayabilir. Tabii burada önemli olan TCMB’nin karar metnindeki tonu olacaktır.

19 HAZİRAN FED GÜNÜ

Eskiden olsa Fed toplantıları daha heyecanlı oluyordu. Fed’in faiz artırma ihtimalini konuşmak, fiyatlamak açıkçası piyasaları daha da hareketlendiriyordu. Ancak Fed bu yıl için faiz artırma beklentisini düşürünce diğer yandan ABD Başkanı D. Trump’ın da faiz indirimi konusundaki söylemleri artınca bu tablo karşısında 2019 yılı Fed toplantılarının eskisi kadar hareket yaratmadığını gözlemlemeye başladık. Haziran ayı toplantısı yine de yoğun olacak çünkü Fed projeksiyonlarını açıklayacak. Projeksiyonlarda yapılan revizeler önemli olacaktır. Sonrasında ise Fed Başkanı Powell konuşması izlenecek. Özellikle son dönemde ABD-Çin arasındaki ticaret belirsizliği ve ABD’de açıklanan verilerin piyasaları tatmin etmesi açıkçası Fed’in dilinde nasıl değişikliğe gitmesine neden olabilir. Piyasalar bunu yakından takip edecektir. Ancak bu ortamda ben Fed kaynaklı yeni bir hareket beklemediğimi de belirtebilirim. En azından etkisi sınırlı kalabilir.

23 HAZİRAN İSTANBUL’DA YENİDEN SEÇİM YAPILACAK

31 Mart günü Türkiye’de yapılan yerel seçimler sonrasında İstanbul’daki seçimler YSK tarafından iptal edildi. Dolayısıyla İstanbul 23 Haziran tarihinde yeniden seçime gidiyor. Bu tarihe kadar siyasilerden gelecek açıklamalar önemli olabilir. Diğer yandan seçim belirsizliği nedeniyle Türk varlıkları üzerinde de baskı hissedilebilir.

28-29 HAZİRAN G-20 ZİRVESİ GERÇEKLEŞECEK

G-20 Zirvesi’nde en önemli gündem, ABD-Çin liderlerinin yeniden bir araya gelmesi olacaktır. Her ne kadar iki lider görüşmeler yapsa bile, uygulamaya koyulan tarifeler nedeniyle piyasalar bu konuda tedirgin oluyor. Dolayısıyla, G-20 Zirvesi öncesinde yeni bir gelişme ile piyasaların karşısına çıkmadıkları sürece Zirve’de yapılacak olası görüşme yakından takip edilmeli. Olumlu açıklamalar risk iştahının toparlanması açısından pozitif algılanabilir ancak aksi bir senaryo bütün fiyatlamaları değiştirebilir.